zondag 20 mei 2018

Gevulde tomaten uit de oven, gegrilde entrecotes, aardappelpuree en karbonades uit de slowcooker, hamlap met pindasaus, pittige tomatensoep uit de soepmaker, gegrilde asperges en bloemkoolschotel uit de airfryer.

Op zondag opnieuw vrienden te eten. Een beetje het midden tussen lunch en diner.


Bij de hapjes vooraf o.a. een blikje Mousse de Foie de Volaille au Porto. Ooit meegebracht uit La douce France. Verder een zeer harde worst ongeveer een uur gekookt om wat zachter te maken. Het werkte min of meer, wel iets zachter.

Voor de gevulde tomaten basilicum, cheddar en rode ui in de onionchef gedaan. Een erg droog ciabattabroodje in de keukenmachine. De vleestomaten uitgehold en gevuld met ei. Laag broodmengsel er op en 35 minuten in de oven op 175°. Ik durfde het niet aan in de airfryer in verband met het losse broodmengsel bovenop en geen schaal hoog genoeg om goed af te dekken. Gelukkig is er dan ook nog gewoon een goede oven. Maar...., na 35 minuten was het eiwit niet genoeg gestold. Was goed te eten, maar was niet waar ik op gehoopt en gerekend had. Misschien te dikke tomaten dus langer in de oven? Wel goede smaken, maar het ei moet wel echt volledig gestold zijn.

De entrecotes waren 24 uur gemarineerd in de marinade die als 5e is beschreven, de rode wijnmarinade. Het was 660g vlees dus alles iets meer gedaan. Ik had nog nooit marinade eerst gekookt. Weet ook niet precies waarom dat bij deze marinade moest, maar heb het wel gedaan. Het vlees was na roosteren op de grillpan op het gas echt prima.

De aardappelpuree volgens basisrecept bereid in de slowcooker en daarna in plaats van melk voor deze variant gekozen met crème fraîche, komkommer en bieslook. Erg lekker.

De asperges met blauwekaas-boter, 600g asperges, 75g boter en 30g gorgonzola. Even, 5 minuten, gekookt en 10 minuten in het kookwater laten staan. Heerlijk met de blauwekaas-boter die ook perfect paste bij de entrecote.

Fruitsoep en ijs eerder beschreven. Met daarna koffie met een chocolaatje een prima afsluiting van deze maaltijd.

Maandag eerst een kom soep van vorige week. Dan een paar asperges in stukken opgewarmd in de kaasboter, wat puree opgebakken met een stukje vlees wat over was. En er stond nog een klein beetje wortelsalade in de koelkast. De laatste fruitsoep opgegeten met wat ijs.

De volgende dag weer eters in huis. Zoon en schoondochter met baby. Van het binnenste van de 4 vleestomaten, 4 trostomaten, 1 ui, 2 teentjes knoflook, wat marinade van het vlees en een rest broodmengsel aangevuld met water tomatensoep gemaakt in de soepmaker.

Bijna 500g hamlap 's ochtends in de marinade gezet voor deze saté. Marinade met halve hoeveelheden gemaakt in de onionchef met het zwarte mes. Ideaal. Geen saté van gemaakt, maar de 2 stukken schoon afgeveegd in een pan gebakken in klein beetje olie. De marinade heb ik gebruikt voor een ongeveer hierop lijkende pindasaus. De brei even aangebakken, beetje water en 2 grote lepels pindakaas met stukjes er bij, klaar. Verder ruim 200g eerder gekookte quinoa als basis gebruikt voor nasi goreng. Wokgroenten uit de diepvries, 1 ui, 1 teen knoflook, 100g bacon in stukjes en dan de quinoa erbij. Met bevroren groente wordt het eigenlijk altijd iets te nat. Een portie bami uit de diepvries gehaald. Een heel dunne omelet gebakken van 3 geklutste eieren. Verder natuurlijk gebakken uitjes, kroepoek, atjar, rempejek, sambal op tafel. Leuke maaltijd hoewel de quinoa niet echt tot nasi leidde. Wel smakelijk, maar geen nasi zullen we maar zeggen. Maar wel lekker buiten aan de grote tafel gegeten met een kommetje muntijs en koffie met een heel klein puntje grappa toe.

De tomatensoep aten we woensdag, weer samen, met in de airfryer afgebakken stokbrood. Met een stukje pecorino en bunkerkaas.


Dan gegrilde groene asperges met roerei en gerookte zalm. De asperges, de dunne uitgezocht, ongeveer 250g, eerst een paar minuten geblancheerd en daarna 4 minuten op de grillpan in de airfryer op 200°. Grote aardappels gepoft in de magnetron (ook vast voor de volgende dag), 12 minuten op 700W. Gerookte zalm uit een pakje en 4 eieren geklutst met 20g geraspte kaas en er roerei van gemaakt in een klontje boter afgemaakt met een scheutje kookroom. Goed geslaagd.

Vrijdag was ik weer even een paar uur op de baby aan het passen, dus 's ochtends vast een ovenschotel met bloemkool klaar gezet voor een vleesloze dag. Met 350g aardappel en een wel erg klein bloemkooltje van de biologische winkel. Met crème fraîche, 1 ei, 2 tenen knoflook en meer kaas dan in het recept staat. De airfryer op 170°, na 10 minuten op 150°, in totaal 30 minuten want vanaf koud.

De laatste dag van deze blogweek karbonades uit de slowcooker (heb het originele recept gezocht, maar niet gevonden). Twee flinke ribkarbonades ingewreven met knoflook- en uienpoeder en even gebakken in ghee. Een aardige rest tomatensoep van maandag opgewarmd met een scheut witte wijn, een lepeltje Italiaanse kruiden en peper (nooit koude vloeistof over warm vlees). Wat grote kastanjechampignons in plakjes op de gebakken karbonades gelegd, daarover de soep/saus en 8 uur op laag. Met brood, komkommer, olijven en kaas toe. En een goed glas wijn. De soep/saus weer bewaard voor een volgende gelegenheid.

En vandaag, Pinksterzondag, ik denk de rest van het pond asperges opmaken. Fijne dagen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten