zondag 6 mei 2018

Aspergemaaltijd door zwager, een heel bijzondere dag in restaurant Gewoon, zuurkool met ananas uit de slowcooker, fruitsoep en asperge-restsoep uit de soepmachine en croutons en pitabroodjes uit de airfryer.

Kruidentuin
In deze kruidenbak: dille, bieslook, platte peterselie, maggiplant, groene en rode basilicum, oregano, dragon, tijm en hopelijk binnenkort een beetje koriander (moet nog groeien).
In de andere kruidenbak: krulpeterselie, bieslook, knoflookbieslook en rozemarijn. In potten ook nog rozemarijn, salie en laurier. En door de hele tuin hier en daar citroenmelisse.


Zondag kwamen de broer en de zus van partner eten en logeren. Een traditie in deze tijd van het jaar is een aspergemaaltijd gemaakt door zwager. We kregen eigenlijk 2 maaltijden achter elkaar. Eerst met zalm, zeewier en gekookte aardappeltjes, daarna klassiek met ham en ei en gebakken aardappeltjes. Heerlijk. Met ook nog een kaasplankje toe.


Maandag was een heel bijzondere dag. Enige tijd geleden is partner 80 geworden. We vierden dit deze dag met familie in Restaurant Gewoon in ons eigen dorp. Normaal gesloten op maandag, heel speciaal. Koffie met gebak, borreltijd met bitterballen en een geweldig diner met keuze-voorgerecht, een heerlijke kop bouillon, zalm met asperges, rosbief en een prachtig dessert. Kleinzoon maakte, met toestemming om achter de bar te komen, een cocktail voor opa. Prachtig feest.

De volgende dag nog samen met zwager een eenvoudige maaltijd gegeten. Sla met olijven en stukjes Italiaanse worst, een paar gebakken kastanjechampignons, een knakworst, gekookte aardappels. Wat Franse en Italiaanse kaas toe.

Woensdag zuurkool uit de slowcooker, maar anders dan in het recept. Ik heb er een niet-vegetarisch recept van gemaakt door het zonder de paprika, maar met zuurkoolspek te maken. Een flinke grof gesneden rode ui even aangebakken in wokolie met kokos en dit gemengd met 100cc ingekookt sap van de peren van vorige zondag. Zuurkool, 500g, ui en 3 schijven ananas uit blik in stukjes met een paar lepels sap in lagen in de slowcooker, een handvol rozijnen er over en daar tussen een stuk zuurkoolspek van 250g gelegd. Na 7 uur in de kleine slowcooker zo'n 100cc vocht uit de pan gehaald, de vorige dag al gekookte aardappelen er door gehusseld, een rookworst bovenop gelegd en nog een uurtje laten staan. Echt een heerlijk recept geworden op deze manier.

In de ochtend de soepmachine gebruikt om wat fruit weg te werken. Met 2 bananen, 3 mandarijnen en 2 peren en een flink glas champagne (zonder prik), over van maandag, een soort fruitsoep gemaakt. Nog muntijs in de vriezer, heerlijk dessert na de zuurkool.



Op donderdag aten we een salade: 3 tomaten, 1½ avocado, tuinkruiden (maggi, oregano en bieslook), stukje rookworst, heel erg klein restje bami, het geheel aangemaakt met een vinaigrette van olie met balsamico-crème. Er bij een schaaltje croutons uit de airfryer gemaakt van 2 flinke stukken wit desembrood. Met iets meer olie en na het bakken wat knoflookpoeder.

Soep gemaakt in de soepmachine van kooknat van de asperges en wat kontjes, de 100cc vocht uit de zuurkoolpan, wat zeewier en een aardappel in stukjes. Lekker met een scheutje room. Verder deze vrijdag een biefstuk met sla, tomaat en in de airfryer op 180° in 5 minuten afgebakken pitabroodjes.

Zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, een schoondochter extra aan tafel. Chinese kool met gehakt werd het. Met 250g basmatirijst uit de rijstkoker. En de satésaus van zaterdag die over was er bij opgewarmd. Wat veel vocht in de gehaktpan, maar wel lekker. Op tafel nog gebakken uitjes, seroendeng en hete sambal voor de liefhebbers. Fruitsoep met Griekse yoghurt als toetje.

En vandaag, zondag, weer een uitgebreide maaltijd met vrienden. Het wordt mooi weer dus veel buiten eten en drinken hoop ik. Maar daarover dus volgende week.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten