zondag 29 april 2018

Diner met een Italiaans tintje, stoofvlees uit de slowcooker en rijstcake uit de airfryer. Later ook nog broccoli, omelet en kroketten uit de airfryer, lekkere soep uit de soepmaker.

Op zondag hadden we eters in tuin en huis. Een diner met een Italiaans tintje.
Tekening: Rien Kroon
Uit de doos van Fattoria la Vialla kwam een bijzonder smakelijke venkel-salamiworst. Als hapje vooraf, samen met wat olie met balsamicoazijn, olijven en brood een goede start.

Als voorgerecht Panzanella. Grappig was dat ik er nooit van had gehoord en het ineens op verschillende plaatsen tegenkwam. In het oude kookboek stond een recept met 8 sneden vers brood, 2 tenen knoflook, 12 (pruim)tomaten, 1 rode ui in plakjes, ½ komkommer in dobbelsteentjes, verse basilicum, olijfolie en rode-wijnazijn. Het recept van Onno Kleyn wijkt hier iets vanaf, maar daar heb ik voor gekozen. Wel een opvallend verschil: het brood moet vers of juist echt oud zijn. En het boek dient het op met op ieder bord 2 uitgeknepen sneden brood met de ingrediënten hierop gelegd, in het Kleyn-recept gaat alles in een grote schaal. Omdat ik 180g Ciabatta heb gebruikt, de rest hierop zo goed mogelijk aangepast. Altijd leuk om een beetje te rekenen 250 = 180, 1 = 180 : 250 = 0,6. 6 eetlepels is dan bijvoorbeeld 6 x 0,6 = 3,6. Dus...., 4 eetlepels azijn. Maar deels gewoon uit de losse pols.


Het Italiaans stoofvlees heb ik gemaakt met 700g vlees. Met wel iets meer kruiden verder met 1 grote ui en 1 flinke rode paprika. Het vlees eerst gebakken in ghee. De vloeistof, wijn in dit geval, maak ik altijd eerst warm als het op deze manier moet worden gebruikt. In de kleine slowcooker, 8 uur op laag.

De risotto met paddestoelen is altijd teveel bij een groter diner. Deze keer 200g risottorijst, 650cc groentebouillon, 65 cc witte wijn en 2 eetlepels gesmolten boter in de rijstkoker. Dan 80g Parmezaanse kaas geraspt, met de gebakken 150g shii-take, 1 grote sjalot en 2 teentjes knoflook samen met 2 lepels crème fraîche en bieslook door de gekookte rijst geroerd.

Voor de groente een recept uit een oud kookboek: Fagiolini del contadino; sperziebonen van de boer.
Ingrediënten:
500g sperziebonen
4 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook
2 sjalotten, fijngehakt
2 ansjovisfilets
2 eidooiers
2 eetlepels wijnazijn
1 bosje peterselie, fijngehakt
4 basilicumblaadje, fijngehakt
zout en peper

Bonen afhalen, al dente koken
Olie verhitten, op laag vuur knoflook en sjalotten kleuren
Bonen na uitlekken in stukjes er bij
Ansjovis fijngesneden er bij, roeren tot deze is opgelost
Eidooiers kloppen met azijn, peterselie en basilicum
Dit mengsel over de bonen gieten en blijven roeren tot het stolt.
Zout en peper naar smaak.
Precies zo gedaan. Erg lekker bij het ook goed geslaagde rundvlees en de risotto.

Natuurlijk Italiaanse kaas: La TurTaleggiopikante Gorgonzola en Alta Badia, een heerlijke bergkaas.

De peren in witte wijn, 4 conferenceperen, in sauvignon blanc gekookt en laten afkoelen buiten de wijn. Deze wat ingekookt en alles in de koelkast. Bij het opdienen een blaadje munt op het bordje.
Daarbij het niet echt Italiaans muntijs. Precies gemaakt volgens recept.

En dan bij de koffie nog Italiaanse rijstcake, met halve hoeveelheden in een kleine tulbandvorm, 30 minuten waarvan 20 op 160° en nog 10 op 150° in de airfryer.

Dessert en cake vast gemaakt op zaterdag. De wijn bij de overigens heerlijke panzanella was niet goed gekozen. Iets te zoetig bij de stevige smaken. De andere wijnkeuzes waren wel heel goed en passend. Het kiezen voor wit na rood voor bij de peer en het ijs, was een goed idee.
Een heel geslaagd diner met hapjes en voorgerecht buiten en daarna binnen verder. Lekker en gezellig.

En dan een koelkast vol met doosjes en pannetjes. Een lunchsoep gemaakt in de soepmaker van een paar stukjes komkommer in knoflookyoghurt, een restje aardappel, kool en champignons, het potje van de Italiaanse vleessaus goed omgespoeld en een paar linten pappardelle, 1 tomaat, ½ gele paprika, heel klein stronkje witlof en een overrijpe avocado. Aangevuld met water. Natuurlijk kan dat ook in een pan en dan met de staafmixer, maar ik vind dit zoveel gemakkelijker en de soep is altijd nog fluweliger dan met een staafmixer.

Voor de maandag 's avonds gekozen voor een doos met paksoi-stamppot en een pan met gehaktsaus. Vooraf voor ieder nog wat Panzanella. En dan ook nog wat brood met Italiaanse kaas. Eenvoudige smakelijke maaltijd.

De volgende dag het vlees, de bonen en de risotto van zondag opgemaakt.

Omdat er ook nog een pannetje mascarponesaus stond van zaterdag, op woensdag broccoli uit de oven gemaakt. Maar dan met de kaassaus in plaats van geraspte kaas. Airfryer op 160°, 8 minuten laten bakken. Heerlijk idee met die knoflook in olie in het schaaltje. Met gekookte aardappelen, rest jus, paar tomaatjes en een groenteburger.

De dag daarna een omelet met champignons. Ik heb 1 ui, 150g champignons en 100g spekjes in een pan gebakken in ghee (zonder ketjap en kerriepoeder). In de airfryer intussen in 8 minuten op 180° een omelet gebakken van 4 eieren en 2 eiwitten, over van zondag, geklopt met flink wat fijngeknipte knoflookbieslook en wat peper. De bakpan mee voorverwarmd, na verwarmen een heel klein beetje olie er in en dan het eimengsel. Het champignonmengsel na het bakken op de omelet gelegd en opgediend. We aten er een stukje brood bij.

In de pan gebakken al gekookte aardappels van woensdag, restje omelet en stukjes broccoli in de magnetron, komkommer zonder toevoegingen, kroketten in de airfryer. Met al dagen een heel erg verkouden, beetje zieke partner met weinig trek en smaak, weer een gemakkelijke maaltijd op deze vrijdag.

Zaterdag, de laatste dag van deze blogweek, bami met ham, ei en satésaus. Een bak bami van de afhaal-chinees stond nog in de diepvries. Voor ieder 1 ei gekookt. Ongeveer 125g bamigroenten in de wok gebakken met 100g hamblokjes. Bami erdoor geschept en warm laten worden. Satésaus gemaakt met pindakaas. Ongeveer 125g pindakaas nog in het potje, met 270cc water, flinke scheut sojasaus, lepeltje bruine basterd, beetje knoflook- en gemberpoeder en wat citroensap, te veel saus :-). Seroendeng, gebakken uitjes, Hoeksche zwarte peperchips als kroepoek en ook nog een paar blokjes komkommer op tafel.

En vandaag, zondag, geen keukenwerk voor mij. Zwager komt een aspergemaaltijd maken voor ons en zijn zus.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten