zondag 18 maart 2018

Bonensoepje, bloemkoolschotel en havermoutkoekjes uit de airfryer, puree uit de slowcooker, gastronomisch weekend in de Ardennen.

Een zondagse soep gemaakt in de soepmachine van een heel klein beetje saus van de beef Stroganoff, de rest adukibonen met nat, een beetje salade, het binnenste van 2 tomaten en ½ rode paprika. Allemaal restjes van de vorige week. Heerlijk soepje.


We aten verder een salade van komkommer en ei met een paar crackers. Iets meer dan ½ komkommer, 3 eieren en saus volgens recept met verse knoflookbieslook, bieslook, peterselie en dille. Alles al weer aan het groeien in de kruidentuin na de korte winter. Oh ja, met vadouvan (bijna een jaar geleden gemaakt, nog steeds vol geur en smaak) in plaats van kerrie. Eerst nog wat kaas, cheddar en cabrales, met een boekweitcracker en met daarna een schaaltje compote een goede maaltijd.

De volgende dag kwamen (stief)dochter en schoonzoon lunchen maar die brachten zelf broodjes en haring etc. mee.


's Avonds een bloemkoolschotel. Met 500g aardappel en ½ bloemkool en 50g geraspte kaas, maar wel 125cc crème fraîche, 2 eieren en 2 tenen knoflook omdat het mij te weinig leek om daar de helft van te nemen. Airfryer op 170° en vroeger in de middag vast klaargezet, dus afgekoeld, ongeveer 30 minuten. Daarna om verbranden te voorkomen maar goed heet te maken nog 10 minuten op 150°. Was wel goed om van het eimengsel meer te doen dan voorgeschreven.

Dinsdag in de middag oudste even op bezoek. Ik bakte wat havermout-appelkoekjes in de airfryer. Met maar 1 lepeltje kaneel, gewone bloem, 2 lepels agavesiroop en zonder verdere toevoegingen dan die ene appel. Op 140° 18 minuten gebakken.

Voor de maaltijd 's avonds maakte ik makreeltartaartjes. Van 200g gerookte makreel. Ik heb de tomaat, olie, kappertjes, peper, knoflookbieslook en citroensap allemaal direct door het vismengsel gedaan en er geen eieren bij geserveerd. We aten er de rest van de bloemkoolschotel (met wat extra kaas even opnieuw in de airfryer) en de rest vulling van de courgette (opgewarmd in de magnetron) bij op.

Woensdag spruitjesstamppot. Omdat ik een deel van de dag voor de kleinzoon zorgde had ik alvast de aardappels, 400g, voor een eenvoudige puree in de slowcooker gedaan. Met een scheutje water, wat gezouten boter, snufje peper en snufje za'atar zonder sumak. Na 5 uur op laag helemaal gaar. De gekookte spruitjes, 230g, 2 lepels vorige week gemaakte pesto, 3 rondjes zachte geitenkaas en 4 gedroogde tomaatjes in stukjes er door gestampt. Geen extra melk. Een smakelijke maaltijd. En vroeg gegeten.

De volgende dag aten we wegens mijn oppasdienstje ieder apart, de een brood met biefstuk, de ander met kaas, tomaat en komkommer. Geen probleem want van vrijdag tot vandaag, zondag waren we in Auberge du Notaire in de Ardennen. Dat betekende 2 x een 5-gangendiner in dit culinaire mini-hotel.

Een paar gerechten op de foto:
Seafood
Zeebaars
De eerste avond paté van eend en gerookte eendeborst, coquille, zeebaars met een oosterse bouillon, gestoofde varkenswang en een dessert van verschillende kleine hapjes. Met een geweldige witte en rode wijn, echt prima.








Vlees van Blauw-wit Belgisch rund
Gerookte zalm
De tweede avond huisgerookte zalm met een onvoorstelbaar lekkere mayonaise, iets van het rund met huisgemaakte pickles, buikspek met gerookte forel, Belgisch witblauw rund met o.a. zoete aardappel, een dessert met witte chocola en iets met citroen. Het was weer helemaal perfect. Wat een geweldige koks die 2 daar, zeer bedankt Mart en Monique.

En vandaag, zondag, weer naar huis. Nog geen idee wat daar te eten zal zijn :-).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten