zondag 12 november 2017

Paddenstoelensoep uit de soepmachine, gehaktbrood, cassoulet en geglaceerde worteltjes uit de slowcooker, witlof in bladerdeeg en een omelet uit de airfryer.

Ik maakte zondag paddestoelensoep (juiste spelling?) in de soepmaker. Met doosjes kastanjechampignons en shiitakes. Verder een flinke sjalot, 4 kleine aardappeltjes van hun tamarindeschil ontdaan, 100g hamblokjes, 70g salami, restje geroerbakte prei en het nat van het haantje en 'jus' van de aardappelen van zaterdag aangevuld met water. Geen room, geen laurier, geen nootmuskaat vanwege de al aanwezige smaken. Mooie kleur voor paddestoelen en heerlijke smaak. Een lepeltje Griekse yoghurt er in was erg lekker.


Daarna een salade (dit linkje gaat naar een blog wat ik heel leuk vind). Het werd deze 'wintersalade' omdat de wortel, komkommer en witlof aan gebruiken toe waren. Gemaakt met 75g julienne wortel, 1 struikje witlof, 1 appel met citroensap, ½ komkommer, stukje feta, 75g geraspte oude kaas, 4 schijfjes zachte geitenkaas met een druppel ahornsiroop en Griekse yoghurt met peper en paprikapoeder. 
Beiden gemakkelijk "kom - en bord-op-schoot eten" in verband met behoefte aan zondagavond-televisie bij partner. De volgende dag nog een kom "lunchsoep".


Maandag spruiten. Wokolie met kokos en ras el hanout in plaats van kerrie. Verder volgens recept. Goed geslaagd. Een gehaktbrood gemaakt in de kleine slowcooker. Met 500g rundergehakt, 1 oranje/groene paprika, 1 ui, 1 klein ei, een kleine lepel amandelmeel, tijm, salie, peper en zout. De Onion Chef kwam goed van pas. Na ruim 6 uur op laag heerlijk sappig. We aten er stokbrood bij afgebakken in de airfryer.

Weer een smaakvol soepje gemaakt van resten. Een heel klein beetje scholfilet, wat wintersalade en een rest spruitjes. Ik gebruik de soepmachine soms ook om alleen te mixen. Met de staafmixer vaak spetters, in de soepmaker alles onder controle :-). En de soep kan bij het opwarmen later altijd nog een paar minuutjes worden gekookt.

Na een hele middag op het water in zon en wind de boerenkoolstamppot van vorige donderdag waar nog veel van over was opgebakken. De rest van het gehaktbrood er door, prima maaltijd.

Er lagen nog 2 struikjes witlof in de koelkast. Daar maakte ik op woensdag een bladerdeeg-gerecht van met bacon in plaats van ham. De airfryer op 180° (ik verwarm altijd voor) en 10 minuten laten bakken op de bakpan ingesmeerd met olie. Voor het insmeren van de pakketjes heb ik koffiemelk gebruikt in plaats van ei (dat werkt prima). Er bij Batavia sla met hardgekookt ei en zilveruitjes.

Na een mooie afscheidsbijeenkomst van een goede vriendin, lunchten we met haar familie en vrienden en vriendinnen in Villa Augustus in Dordrecht. Soep en mooie boterhammen.


's Avonds daarom alleen een omelet (link als voorbeeld) uit de airfryer. Van de Philips Chef alleen een receptje in Facebook, dus niet te linken voor niet-facebookers. Ik had in de Onionchef 4 eieren onderin, in de speciale zeef 1 kleine rode ui, 2 tenen knoflook, een flink stuk oude kaas en 2 kleine tomaten in stukken. Na hakken alles door elkaar gehusseld, peper er bij en 9 minuten gebakken in de bakpan met een druppeltje olie op 190°. Lekker met een stuk desembrood. 

Vrijdagavond een hapje in de grote stad, tapas bij Lola.



En op de laatste dag van deze blogweek de dubbele slowcooker aan het werk gezet. Ik heb een zeer aangepaste cassoulet gemaakt. Eerst 2 flinke saucijzen aangebakken in een lepeltje ghee, daarna 150g droge chorizo in stukjes uitgebakken, dan 1 ui, 2 tenen knoflook en 3 verse trostomaten gebakken in hetzelfde bakvet. Een lepel tomatenpassata erdoor geroerd. Een pot witte bonen, wat droge peterselie, tijm en peper erdoor. Klein beetje water er nog bij en 8 uur op laag laten staan.

In de andere pot de wortels verwerkt. Gewone wortels aan een bos, 320g, in stukjes gesneden en met 3 lepels perzikjam en 2 lepels honing, beetje boter en beetje water gemengd. Lepeltje peper er bij en ook 8 uur op laag gezet.

De wortels hadden beter een uur of misschien wel twee minder gekund. Wel lekker, maar beetje te droog aan de buitenkant. Het bonen-met-worst-gerecht was heerlijk. Had met een uur minder ook goed gesmaakt denk ik. En ik had er geen brood bij, maar dan was een gekookte aardappel wel lekker geweest in verband met het heerlijke vocht uit beide pannen.

En vandaag, zondag, stamppot met paksoi, dat in ieder geval.... denk ik.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten