zondag 20 augustus 2017

Riblappen met cantharellen in de slowcooker, bloemkool met kaas in de airfryer, ganzenborstfilet met portobello, diner met keuken-strubbelingen maar lekker en gezellig.

Na mijn mededeling dat de walnoten op waren, kreeg ik een nieuwe lading van de eigenaresse van deze winkel en webshop Tafelgoed en eetgerei. Blij mee.



Op zondag was ik al vroeg in de keuken bezig, want ik maakte riblappen in de slowcooker. Met ruim 600g riblap (mooi vlees van de boerderijwinkel van Freek en Marleen Ampt), een handje gedroogde cantharellen, een flinke vork zelf gekaramelisseerde uien, 2 tenen knoflook, ¼ Chinese kool, 100cc water en 150cc rode wijn, beetje bloem, takjes tijm en blaadje laurier uit de kruidentuin. Ik wilde het deze keer eens echt zo'n 10 uur laten stoven. Echt heerlijk. Met een salade van Chinese kool met sinaasappel en rode aardappelen.


De volgende dag bloemkool met kaas. De helft van een bloemkool in flinke rozen even gekookt. Iets meer kaas dan in het recept, deels gemalen, deels cottage cheese die op moest. Er was geen melk in huis, dus gekozen voor half room, half water. De saus had daarom meer bloem moeten hebben denk ik, want was heerlijk, maar wel erg dun gebleven. Zonder voorverwarmen 15 minuten in de airfryer gezet op 180°. De rest aardappeltjes van de dag ervoor gebakken.

Een beetje kaassaus en de marinade van de lamskoteletten heb ik bij het restje soep van zaterdag gedaan. Heerlijk voor de lunch van dinsdag.


Kijkend naar wat er nog in huis was werd het dinsdag een salade met gerookte ganzenborst en portobello's. Maar ook een komkommer-avocadosalade. De ganzenborstfilet, 1 stuks, lag gerookt in de diepvries. Fijn om een snijmachine in huis te hebben, want heel erg dunne plakjes zijn het lekkerst. Verder gemaakt met 2 portobello's, 1 grote sjalot, 2 tenen knoflook, geroosterde geschaafde amandelen en de dressing. Wat een heerlijke combinatie van smaken.

Omdat er geen sla in huis was heb ik vervolgens ½ komkommer in de lengte ook met de snijmachine gedaan. Daarop 1 avocado in blokjes en ½ pakje feta. Dressing erover en een takje citroenmelisse voor het mooi. Smaakte prima bij de andere salade.

Wat over was van de zondagse maaltijd, aten we op woensdag. Vlees en saus opgewarmd in de magnetron. Een stokbrood afgebakken in de airfryer. En opnieuw salade met sinaasappel.

Dan gekozen om 3 wraps die nog in de koelkast lagen, op te maken. Eierwraps met vadouvan kruiden. Die bijzonder lekkere kruidencombinatie had ik eerder zelf gemaakt maar dan alleen met de droge onderdelen (zie mijn blogpost). Voor de wrapvulling heb ik 3 eieren gekookt en lavas, maggikruid, gebruikt in plaats van peterselie. Verder nog een flinke vork gekaramelisseerde uien er bij gedaan in plaats van de rode ui. De rest van de bloemkool geroosterd op de bakpan in de airfryer (12 minuten op 180°) als warm hapje er naast. Per persoon 1 wrap bleek genoeg samen met de geroosterde bloemkool. De 3e gedeeld als lunchhapje de volgende dag :-).

Nieuwe boodschappen binnen van de webwinkel, maar nog een oude komkommer op te maken. Het werd gestoofde komkommer met saus van babi pangang van een maaltijd van de afhaalchinees, al lang in de diepvries. De saus versterkt met een flinke lepel sesampasta. De komkommer gestoofd in tomaten-salieboter met gekaramelisseerde uien. Er bij een kiploempia, formaat van een gewone flinke loempia, van de poelier (waar ze heerlijke dingen verkopen). In de airfryer, 7 minuten op 180° en daarna nog 4 minuten op 160°.

En op de laatste dag van deze blogweek 3 gasten aan tafel.


Na wat hapjes vooraf met een glas champagne, als voorgerecht eieren in gerookte zalm. Altijd probeer ik het weer en altijd is het tobben geblazen. Ik bedoel iets te maken wat er dan ook bijzonder uitziet. Zalm, Hüttenkäse en ei kunnen op vele manieren worden opgediend en dan moet het toch in een kopje :-). En dan blijft de zalm niet "kleven" dus wordt het geen mooi dicht torentje. En dan willen de eitjes niet goed pellen want te vers, maar dat zie je toch niet, ha, ha. Maar het lukte en lekker was het ook.

De vissoep kwam uit de diepvries. Op tafel kon ieder de kom aanvullen met Hollandse garnalen en mosselen op z'n Catalaans.

Dan parelhoen uit de slowcooker met platte piepers en sperziebonen. En extra, want met 5 personen, voor ieder een drumstick uit de kleine slowcooker. Er stond een flesje teriyakisaus. Daarvan 6 lepels, 1 lepel honing en 2 lepels water gemengd en over de pootjes gedaan. Nog 4 gerookte tenen knoflook er bij in stukjes. En afgedekt met 2 bladen Chinese kool, die ik ook voor de parelhoen heb gebruikt. Sperziebonen gewoon gekookt. De aardappeltjes waren bio baby (niet van groenteboer Teun overigens, maar dat maakt niet uit :-)).
De grote slowcooker bleek het niet te doen toen hij aangezet werd. Balen, maar gelukkig heb ik ook nog heerlijk ouderwetse Römertopfen staan. De hele handel overgedaan en 2½ in de oven op 200°.  Prima gaar en heerlijk van smaak.

De platte piepers gingen daarom ook niet door, want de oven was in gebruik. Dus maar een aardappelpuree gemaakt van 1 kilo aardappeltjes en aangepaste hoeveelheid zure room en roomkaas in de andere kleine cooker.

Wat betreft de kaas heb ik gekozen voor alleen maar Epoisses omdat dat zo lekker is bij een glas bijzondere vermout.

Als nagerecht ananascarpaccio met notenijs. Het notenijs zelf gemaakt in de ijsmachine, heerlijk met de puur-natuur-walnoten. Er kwam nauwelijks sap uit de ananas dus een sinaasappel uitgeperst. Daar 75g palmsuiker, beetje vanillesuiker, scheutje citroensap en een scheut vieux in gedaan. Gekookt tot het een beetje stroperig was. Mooi nagerecht.

Gasten waren tevreden en al met al best een mooi etentje en heel gezellig met broer en schoonzussen.

En vandaag, zondag, maar eens kijken wat er voor resten zijn en wat ik daarmee kan doen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten