zondag 9 juli 2017

Witlof met gehakt in de airfryer, eiersalade met avocado en gerookte zalm, rodebieten-stamppot, aardbeientrifle, pastinaaksoep uit de soepmachine en saffraan-aardappelen uit de slowcooker.

Zomerfruit
Op zondag maakte ik inderdaad de ovenschotel met witlof en gehakt. Met 2 flinke gehalveerde struikjes witlof, gebakken in olie met verse tijm. Op de bodem van de schaal puree van de biobaby-aardappeltjes die nodig op moesten, even gekookt in de magnetron en gestampt met een klontje boter, een scheutje room en peper. En ½ pond geruld gehakt met peper. Ricotta vervangen door 200g Hüttenkäse en er verse walnoten over gestrooid en een beetje ingedrukt. Ik heb hem gebakken in de airfryer. Maar omdat ik in de middag alles had klaar gezet heb ik gekozen voor voorverwarmen en 20 minuten op 155°. Goed gaar en door en door warm. Een lekkere combinatie van smaken. Iets "scherper" had gemogen.

De andere helft van het pond gehakt heb ik gekneed met een beetje room en een lepeltje 5 kruidenpoeder (eerder zelf samengesteld), 2 platte schijven van gemaakt en gebakken in een beetje zonnebloemolie.

Gerookte zalm en avocado's die op moesten. Voor de maandag heb ik avocado met gerookte zalm en eiersalade gemaakt. De avocado's, 3 want 1 was al een beetje onbruikbaar, in stukjes gesneden. Gelijk een scheutje limoen erover. Dan 100g gerookte zalm in stukjes, 2 dubbeldooier-eieren gekookt en klein gesneden, flinke lepel mayonaise gemengd met bieslook en dille en een snufje zout en peper. Alles door elkaar gehusseld. We aten het op en naast geroosterde boterhammen. Heerlijk.

In de koelkast een schaaltje komkommer-tomaatsalade en een schaaltje witlof met gehakt en puree. Extra stukjes tomaat met mozzarella. En er bij een gekookte aardappel en de gehaktschijven van zondag. Bijna Tapas.

Woensdag de halve spitskool en een doosje kastanjechampignons gecombineerd. Ik heb 2 sjalotjes en 3 tenen knoflook even gefruit en daar de champignons bij gedaan. Apart de kool gebakken met een paar scheutjes maggi (soeparoma) en een heel klein beetje water aan het eind. Met een pannetje couscous ter aanvulling. Een eenvoudige gezonde maaltijd.

Donderdag kwam een schoonzus eten, een warme late lunch/vroeg diner. We aten en dronken tussen 14.30 en 19.30 uur. En alles buiten, deels onder het afdak vanwege regen en onweer. Genieten.

Eerst een soepje uit de diepvries van wortel en Chinese kool met champignons.

Dan een rode bieten stamppot. Eerst 500g aardappelen gekookt en gestampt. De al gekookte bietjes, 300g, met de staafmixer fijngemaakt. De rode ui gebakken met ongeveer 100g boerenmetworst. Ik heb geen kookroom gebruikt, want de bieten waren vochtig genoeg. Geserveerd zonder balsamicoazijn en de gebakken appel, want die was toevallig niet in huis :-). De hamlappen zijn gekruid met verse kruiden en gegrild op de grillpan op het gas. Nog een beetje rucola met zilveruitjes en wat olie met balsamico-crème er bij voor de kleur. Heerlijk.

Tussendoor als kaas wat La Tur op een crackertje.

En als dessert een aardbeien-mascarponetrifle. Ik heb gebruik gemaakt van digestive biscuits. Met een scheutje vlierbessenlikeur en een lepel bramenjam en voor de kruimels opnieuw de biscuitjes. De hoeveelheden heb ik aangepast voor 3 personen, dus alles door de helft.

Na afloop nog een kopje koffie met een glas cognac. Geen beter leven dan buiten leven :-).

Vrijdag kregen we eten bij vriendin-buurvrouw vanwege haar verjaardag. Heerlijke zelfgemaakte hamburgers.  Altijd gezellig en lekker.


En zaterdag, de laatste dag alweer van deze week, een etentje met (stief)dochter en schoonzoon. Na eerst wat hapjes aten we pastinaaksoep met gember. Ik heb deze keer de ui, knoflook en gember even gefruit met de kruiden om de geuren wat los te maken. De pastinaak direct in de soepmaker gedaan, de rest er bij en tot de bovenste streep gevuld met water en een groentebouillonblokje. Op de pureerstand. Doordat er maar 600cc vloeistof bij kon kwam de soep er uit bijna als crème. Alvast wat water waarmee ik de machine omspoelde er bij gedaan. Ik maakte het vrijdag al. Dus voor het opdienen zachtjes opgewarmd met een scheutje melk, nog wat extra peper en in de kommen een flinke klodder Griekse yoghurt en geroosterde pompoenpitten. Erg lekker.

De kabeljauw met tomaat en kaas van vorige week was zo goed bevallen, dat ik dat opnieuw heb gemaakt in de airfryer, 25 minuten op 180°. Met er bij aardappelen met saffraan uit de slowcooker, halve hoeveelheid en verder helemaal volgens recept, ongeveer 5 uur op laag. En gewoon gekookte sperziebonen.

Deze keer gekozen voor maar één kaassoort en daarbij deze bijzondere vermout. Dat bleek een prima combinatie.

En dan als dessert een dubbelslag met walnoten: het walnotentaartje en walnotenijs zoals even geleden. De helft van de hoeveelheden gebruikt voor het taartje en dit alvast ook op vrijdag gemaakt.

Blog van 25 juni '17
Als dessert een walnotentaartje en walnotenijs vers uit de ijsmachine. Voor het ijs was nodig 125g suiker, 200g melk, 150g room, 1 ei, 75g gepelde walnoten en 2 eetlepels notenlikeur. Noten en suiker samen fijn gemaald in de keukenmachine, daarna het ei erbij tot het een stevige massa was, dan de room, melk en likeur toegevoegd en in de koelkast laten wachten tot het ijs bereid kon worden. Een lepeltje Kahlua in plaats van notenlikeur was ook prima. Precies genoeg voor 5 kommetjes.

We vulden deze keer 4 kommetjes en er zat iets meer koffielikeur in want alleen voor volwassenen.

Heerlijk vanaf zo 14.30 u buiten gedronken, vast de hapjes vooraf, plezier gehad, het laatste stukje van de etappe van de Tour de France gekeken en weer verder met eten en drinken. Genoten van de zomer.

En vandaag, zondag, een koelkast met pannetjes en schaaltjes die wel opgegeten moeten worden. 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen