zondag 11 juni 2017

Geroosterde bloemkool, RoPaRun-buffet uit slowcooker en airfryer, gek soepje, hapje in een wijnbar en weer gasten aan tafel.



We begonnen de week met de jongste kinderen aan tafel. Vooraf een stukje brood, harde worst en paté. Dan geroosterde bloemkool uit de oven met rijst uit de rijstkoker en vegetarische merguez-worstjes. Nog een beetje saus van een restje pindasaus met een paar champignons en wat uitgebakken  gerookte spekjes. De bloemkool was maar een halve, die heb ik aangevuld met een rode paprika. De worstjes vonden we niet geweldig.

Op 2e Pinksterdag komt al jarenlang de Roparun voorbij ons huis. Dit jaar waren er vrienden waarvan een zoon meedeed. Die arriveerden al om 9 uur, dus op zondag het meeste voorbereid voor het lunchbuffet. We begonnen met een samengestelde soep uit de diepvries.

Ik maakte een Iers sodabrood of ook wel karnemelkbrood. Ik heb gekozen voor 350g volkorenmeel en 100g bloem. Verder een Grieks gehaktbroodje uit de slowcooker. Met 500g rundergehakt 6 uur op laag.

Weer aardappelkoekjes gebakken op de bakpan in de airfryer omdat ik dat wel een handig recept vond voor een koud buffet. Verder heel fijn gesneden komkommer en rode paprika en een schaal bindsla met hardgekookt ei.

Dan een heerlijke avocado-cake gebakken in de airfryer. De tulbandvorm behoorlijk dik ingesmeerd met boter, maar jammer jammer jammer, hij kwam er niet uit.
Wat Franse kaas, een glaasje fruitcompote en daarna dus een avocado-cake-rommeltje bij de koffie. Wat een heerlijke dag, zowel buiten als binnen.


Dinsdag de sla, komkommer-paprika, het gehakt en de aardappelkoekjes opgegeten. Het gehakt in plakken opgewarmd in de uiensaus waarin het was gemaakt.

Van wat er nog aan restjes stond een soep gemaakt. Het is bijna niet meer mogelijk te traceren wat daar allemaal in zit. Een klein beetje van de toch al gemengde soep van maandag, klein beetje komkommer-paprika met pesto, een restje bloemkool uit de oven van zondag waar ook een beetje (pinda)saus bij zat en wat rijst en stukjes merguez, een rest gevulde paprika van vorige vrijdag en de rest van de uien uit de gehaktbrood-slowcooker. Met wat water in de soepmaker en voor het opwarmen nog wat stukjes gehakt er in. Een dikke soep met beetje pindasoep-achtige smaak.

Woensdag pasta met gerookte makreel en witlof. Verse penne gemaakt in de pastamachine. Ik heb biologische roomkaas gebruikt in plaats van zuivelspread waarvan ik eerlijk gezegd niet wist wat het was en dat het bestond. Een flinke portie over voor de diepvries.


Donderdag kwamen we na een bezoek aan het ziekenhuis voor partner en de viswinkel onverwacht een heel leuke gelegenheid tegen om onze late middagtrek te lijf te gaan. In Oud Beijerland dronken we een prima glas wijn en aten er een hapje in een wijnbar Vino d'Amigo. We aten een heerlijk warm focaccia brood met kaas, zout en peper en een flamkuchen Italiaanse stijl. De soep van dinsdag, bedoeld voor deze dag, uiteindelijk maar ingevroren voor later.

Vrijdag weer gasten in huis voor een etentje. Bij "mijn" biologische webwinkel moet je voor 12 uur op maandag bestellen om op donderdagochtend geleverd te krijgen. Maar door de gasten en het keukenwerk van zondag en maandag was ik dat vergeten en dus te laat in de middag. Gelukkig na een mailtje en telefonisch contact toch nog alles geleverd voor het diner van vrijdag.
Deze gasten drinken als ze wijn drinken alleen maar wit. Een uitdaging om gerechten te combineren met verschillende soorten wit dus.


Een hapje vooraf bij "de borrel" zoals olijven, brood, olie met balsamico en zout, stukjes worst. De worst was net geleverd op dat moment. Visworst, een wel heel apart product. Ik had voor de kookworst met zalm gekozen. Ook voor onszelf nieuw. Zowel de gasten als wij zelf vonden het lekker. We begonnen buiten.


Dan een leuk voorgerechtje, ei in een glaasje. Door een zeef vond ik teveel gedoe dus beiden, wit en geel, goed fijn gemaakt met een vork.

Vervolgens een koude komkommer-avocadosoep uit het soepmakersboekje; 2 avocado's, 1 komkommer, sap van 2 limoenen, 2 theelepels verse munt en koriander, 400ml groentebouillon en een beetje peper en zout. Op de smoothy-stand in de soepmachine. In de kommen nog een dotje crème fraîche en een blaadje munt.

Als hoofdgerecht Dorade met verse kruiden uit de oven, aardappelpuree uit de slowcooker en roergebakken bloemkool. Voor de puree heb ik (uit een ander recept) gekozen voor het toevoegen van in een klein beetje olie gebakken schijfjes knoflook en fijngesneden salie. Erg lekker. De bloemkool had voor mij iets minder "heet" gemogen.

Kaas, brie met bieslook, geit en castello, met crackers, brood en boter en als dessert het heerlijke aardbeienijs ter plekke gemaakt in de ijsmachine. Het werd laat, later en nog later en heel gezellig. De wijnen pasten goed bij de gerechten hoewel dat bij rood meer uitgesproken is dan bij wit.

De volgende dag, de laatste van deze blogweek, van de visresten een bouillon gemaakt en de restjes opgegeten. En vandaag, zondag, geen keukenwerk want we eten bij vrienden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten