zondag 7 mei 2017

Appelcake, stamppot en runderworstjes uit de airfryer, kokossoep, kabeljauw met komkommer, appeldessert uit de slowcooker en een restjes-soep uit de soepmaker.


Zondag; in de middag zomaar zin in iets bakken. Dat werd deze perfecte appelcake. Met de helft van de hoeveelheden in een kleine springvorm. Griekse yoghurt in plaats van zure room, geen extra suiker in de appelblokjes. In de airfryer voorverwarmd op 150° zo'n 30 minuten gebakken en daarna bestreken met een beetje verwarmde marmelade.

Vanwege de bekerfinale op TV (voetbal, niet voor mij hoor) op tijd gegeten. Met een gemakkelijke maaltijd met witte asperges geen probleem. Een pond asperges, schillen onderin de pan, theedoek daarop, dan de asperges; 3 minuten koken en 25 minuten wachten. Een zakje biobabyaardappeltjes in de magnetron, grote plakken ham van de bioslager, 2 hardgekookte eieren en wat boter met een beetje kookvocht en fijngesneden bieslook en blaadjes van de maggiplant. Heerlijk zondagsmaal.

De volgende dag met wat resten (groenekoolstamppot met een paar stukjes worst en wat spekjes van donderdag ervoor en een paar aardappeltjes, plak ham, boterjus met verse kruiden van zondag) een nieuwe stamppot gemaakt, bestrooid met geraspte kaas en in de airfryer opgebakken. Voorverwarmd op 160°, daarna 20 minuten er in, dan toch nog 8 minuten op 180° want net niet heet genoeg. Beetje zoutig voor ons doen door worst, spekjes en ham en dan ook nog kaas. Wel erg lekker.


Dinsdag aten we kokossoep met oesterzwammen. Er stond nog 150cc kokosmelk. Eerst 150g oesterzwammen, een bosui en 1 puntpaprika klein gesneden en even gebakken. Dan een beetje kerrie meegebakken en een ½ groentebouillonblokje met 300cc water aan de kook gebracht. Dan de kokosmelk verdund met nog 50cc water en een scheutje sojasaus er bij en weer even laten koken. Een laatste dikke plak hem in stukjes mee opgewarmd. Stokbrood afgebakken in de airfryer. Lekker gevulde en zeer smakelijke soep. Ik zou de soep met deze hoeveelheid vulling en 800cc vocht bij elkaar echt te dun hebben gevonden. Meer kokossmaak was ook niet nodig.

De volgende dag stond er kabeljauw met komkommer en roomkaas op het menu. Ik heb een hele komkommer gebruikt met 300g kabeljauw. Wel nog 3 grote kastanjechampignons in plakjes gesneden en meegebakken. Er was 150g roomkaas nog in huis, dat was prima. De botersaus met kruiden van de aspergemaaltijd diende om de vis in te bakken. Dat spettert wel een beetje, maar de smaak van het geheel was heerlijk.

Donderdag eerst in de middag een lekker appeldessert gemaakt in de slowcooker. Gekozen voor halve hoeveelheden ingrediënten. De cranberry's vervangen door gedroogde blauwe bessen en het sinaasappelsap door sap uit een potje abrikozen in appelsap. In totaal heb ik wat minder suiker gebruikt omdat het sap ook al gezoet was. Zo leuk om ook daar de slowcooker voor te kunnen gebruiken. Echt heel lekker.

Al maanden in de vriezer, nog 6 kwekkeboom bitterballen, als lunch gegeten na 10 minuten op 200° in de airfryer. Een luxe cadeautje :-).

's Avonds aten we pasta met avocado en salami. Aan dit recept 1 tomaat in heel kleine stukjes, 1 sjalot fijngesneden en 2 tenen knoflook ontleend. De laatste gedroogde pasta gebruikt in plaats van verse zelfgemaakte. Een Italiaanse salamiworst van 120g in stukjes gesneden en 2 avocado's geprakt. Tomaat, worst, knoflook en sjalot even aangebakken. De avocado gemengd met wat crème fraîche. Alles door de pasta geroerd en nog even flink opgewarmd. Een leuk, romig en gemakkelijk pastarecept gecombineerd vanuit bestaande recepten. Schaaltje witlofsalade er bij.

In 2016 aten we op vrijdag 18 november haché en op zondag 20 november een soort boeuff bourguignon beiden uit de slowcooker. De "jus" hiervan destijds samen ingevroren. Deze heb ik ontdooid om bij de basmatirijst uit de rijstkoker te gebruiken. Verder in de airfryer op de bakpan runderchipolata gemaakt, maar dan zonder de aardappeltjes. Met 1 rode ui, 1 puntparika, 1 tomaat, 2 tenen knoflook en 6 worstjes. Alles biologisch natuurlijk :-). Theelepeltje Ras el Hanout erover. Eerst 20 minuten op 180° ingezet, maar al snel naar 150°. Een beetje kropsla smaakte er goed bij.


Klein beetje kabeljauw-komkommersaus met couscous
Beetje witlofsla met pastarestje
Schaaltje chipolataworst met rijst
Klein kommetje met "jus" uit de slowcooker (zie boven)
Restjes uit de koelkast plus water.
Dat allemaal bij elkaar in de soepmachine en zonder opwarmen handmatig gemixt. Een dikke vissige heerlijke soep in de pan met brood en geraspte kaas. Dat was de laatste dag van deze blogweek.

En vandaag, zondag, een etentje met dochter en schoonzoon. Dan ga ik de Sous Vide weer eens toepassen. maar daarover volgende week.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten