zondag 2 april 2017

Preisoep, bietenpuree, geroosterde aardappelpuree uit de airfryer, eendenborst in de slowcooker, Japans, zelfgemaakte pasta, weer soep en appel-perendessert.

Er was deze week iemand in huis die flesjes "astronautenvoeding" moest "eten". Daar hoefde ik dus niet mijn best voor te doen :-). Zondag een extra persoon voor de lunch. Daar heb ik een preisoep voor gemaakt. Een beetje een tussenweg tussen het recept in het boekje van de soepmaker en het aangehaalde recept. Er was iets meer dan 200g prei, daarbij 120g aardappel, 3 kleine uien en 2 teentjes knoflook. Aangevuld met kippenbouillon tot het bovenste streepje en op de pureerstand. Geserveerd met crackers, boter, room, ricotta en gerookte zalm.


Verder voor 's avonds een leuk recept voor bietenpuree. Een beetje za'atar zelf samengesteld maar zonder sumak. Ik had 350g gekookte biet, in totaal 180g yoghurt, zure room en nog wat alpro. Geen dadelstroop en citroen toegevoegd. Peper en zout na afloop naar smaak. Geroosterde aardappelpuree er bij gemaakt. Eerst een halve bol knoflook in de airfryer, 15 minuten op 180°. Met verse rozemarijn, die de winter prima heeft overleefd, de knoflook in de boter even laten bruinen. Later de puree in een ovenschaaltje 15 minuten op 180° en nog even om echt warm te worden 5 minuten op 160°.  Zo'n 200g geruld gehakt wat nog in de koelkast stond opgewarmd met wat boter in de magnetron. Samenstellen van een en ander op het bord mogelijk aan tafel :-). Gehakt was iets te hard gegaan, maar wel krokant lekker. Beide soorten puree waren heerlijk. Van de bieten wel aardig wat over.

Op maandag broccoli met mascarpone. Het was prachtig weer, dus veel buiten. In plaats van verse pasta te maken gekozen voor gebroken spaghetti, nog steeds een rest in een blik. Met 175g broccoli, 175g gebroken spaghetti, 2 tenen knoflook, 125g mascarpone en 100g hamblokjes. Pijnboompitten geroosterd. Erg lekker bij elkaar.

Wortel en bleekselderij in de koelkast en eendenborst in de diepvries. Gezocht op 'slowcooker' met deze ingrediënten. Het volgende gek-vertaalde recept gevonden. Met één borst van 200g in 2 delen, 1 grote sjalot, 3 tenen knoflook, ½ kop bouillon en hele kop rode wijn, 1 grote wortel en extra een stengel bleekselderij. Het eendenvet uit een potje foi gras gebruikt om de erg magere stukken eend te bakken. Verse laurier, tijm en rozemarijn maar geen verse marjolein in de kruidentuin dus daarvan wat gedroogde toegevoegd. Na 6 uur op laag de eend eruit gehaald en de saus afgemaakt met een beetje maizena.

We aten de eend met gebakken aardappeltjes uit de airfryer. Wat een heerlijk recept in combinatie met de saus. Alle smaken zo door en door met elkaar verbonden.

Na het eten nog een soep gemaakt in de soepmaker van 150g steel van de broccoli in stukjes, kookvocht van de broccoli, 4 kastanjechampignons, een klein plukje sla, een rest van de macaroni met broccoli en mascarpone en heel klein beetje saus van de eend. Aangevuld met water tot onderste streepje en op de pureerstand.

De volgende dag eerst een soepje. Dan even TV kijken naar Faye en Joost in BinnensteBuiten, huis met eigen geluidsstudio en heel veel kunst.
Uurtje later wortel/bleekselderij (2 stengels en 3 wortels) met gebakken rijst op z'n Japans. Bruine basmatirijst voor 2 personen tevoren gekookt in de rijstkoker. Verder met 3 eieren, 6 kleine stengeltjes bosui in plaats van prei, oestersaus in plaats van vissaus en droge witte wijn in plaats van sake. Een erg leuke en lekkere combinatie. Het kookvocht van de groenten was gelijk een beetje saus voor de rijst.

Donderdag eenvoudige geroerbakte paksoi. Wokolie met kokos gebruikt. Met Merguez-worstjes van de bioboer gebakken in de airfryer, op 180°, voorverwarmd, 10 minuten en couscous met gebakken ui. Goed maal.

Vrijdag een gast aan tafel. Zelf penne gemaakt in de pastamachine. We aten die met bloemkool, spek en kaassaus. De biologische bloemkool had mooi lichtgroen binnenblad en de stam gebruik ik altijd al. Blad en stam samen met wat rijst en kookvocht van woensdag aangevuld met water in de soepmaker gedaan. Dunne soep gemengd met een restje van de soep van dinsdag. Lekkere lunch.

Voor het spek had ik 6 flinke repen ontbijtspek, 4 plakjes bakbacon en 1 grote plak ham. Voor de kaas gekozen voor 120g jonge en 20gr zeer oude kaas. Alles bij elkaar best aardig wat werk. Na 25 minuten in de grote oven op 200° een smakelijke, wel erg stevige schotel. Voor zeker 6 personen genoeg :-). En de "astronauten-gast" at een paar hapjes mee, hoera.

Als toetje een appel peren dessert. Met 2 appels en 2 peren, 2 lepels citroensap en 2 lepels bruine basterdsuiker. Handje amandelschaafsel erover gestrooid. In een ovenschaaltje op 180° 20 minuten in de airfryer. Heerlijk zacht. Geschikt voor alle aanwezigen.



Op de laatste dag van deze blogweek een ratjetoe. De bietenpuree gemengd met de couscous met een paar stukjes paksoi. Daarbij de nog 5 in stukjes gesneden gebakken repen ontbijtspek en een paar plakken ham. Opgewarmd en geserveerd met in de airfryer afgebakken stokbrood. In de ochtend de rest van de penne met bloemkool ingevroren. En de rest, 360g, van de verse penne even gekookt en na afkoelen ook ingevroren.

En vandaag, zondag, biefstuk met.... ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten