zondag 26 februari 2017

Zondagsmaal met gerookte ganzenborst, ovenomelet in de airfryer die roerei werd, beetje mexicaans, stoofpot in de slowcooker.


Prachtige, heerlijke stoofpeertjes. Zaterdag gestoofd, zondag pas gegeten.

Enige tijd geleden kocht ik een wilde gans pakket en vandaag moesten de gerookte borst en de rillette op. Een door anderen gerookte ganzenborst hoef ik alleen maar in dunne plakjes te snijden. Op zoek naar wat daar verder dan bij past een paar ideeën. Iets met kaas? Iets met een mooie zachte aardappelsalade? Omdat we er de eigen stoofpeertjes bij aten en er een flinke rest gekookte aardappeltjes over was van zaterdag, heb ik de aardappeltjes van hun schilletje ontdaan en in stukjes gesneden en een kleine rode ui in flinterdunne schijfjes. Een saus gemaakt van een rest heel zachte roomkaas en een flinke koffielepel mayonaise, wat knoflookpoeder en zout erdoor. Dit voorzichtig met m'n handen door het aardappel-ui mengsel gedaan en een paar uur laten intrekken.

Vooraf de ganzenrillette op een toastje met een glas witte wijn. Wat een heerlijke smaak. Daarna de fijne combinatie van gerookte ganzenborst, stoofpeer en aardappelsalade met een paar flintertjes sla. Met een glas donkerrode wijn. Mmmm, mooie maaltijd na op dat moment bijna voorbije griepperiode.

De peren op deze manier in de slowcooker bereid zijn overigens niet geschikt voor kinderen omdat de wijn niet verkookt. Dat maakt het wel tot een heerlijk gerecht en schillen bleek echt niet nodig

De volgende dag de aardappelsalade en ganzenborst opgegeten met sla met mayonaise. Een lekkere stoofpeer als toetje.

Het was nog steeds 'ziek en zielig' gedoe in huis want afgezien mijn niet helemaal beter zijn, was partner nu ook echt geveld. Maar, de spirit voor lekker eten gelukkig niet verdwenen. Ik maakte op dinsdag een omelet in de oven. Precieze hoeveelheden vond ik niet echt belangrijk; 4 eieren, lepeltje melk, paar druppeltjes worcestersaus, een rest zwarte olijven, een grote trostomaat zonder het binnenste, 5 lente-uitjes, 2 grote kastanjechampignons, 1 teen knoflook, 100 g hamblokjes, geraspte oude kaas. Airfryer op 160°, schaal er 25 minuten afgedekt in. Nauwelijks enig effect op dat moment. Ik had de schaal gebruikt die ik meestal gebruik in de airfryer, maar dat was een verkeerde keuze. Veel te diep. Afgedekt met aluminiumfolie is achteraf ook geen goed idee voor de airfryer. Na nog een paar keer doorroeren en weer een paar minuten extra, besloten om het geheel over te hevelen in een hapjespan en er roerei van te maken. Lekker. Een stokbrood er bij wat ik eerst even had afgebakken in de airfryer. Improviseren nietwaar.

Omdat de avocado's echt op moesten, een guacamole gemaakt. Twee overrijpe avocado's, 1 trostomaat, 3 tenen knoflook, 1 klein uitje, sap van een limoen, verse koriander, mespuntje cayennepeper en mespuntje paprikapoeder. 
Griep-dieptepunt wat betreft samen eten aan tafel deze dag, dus een paar crackers met guacamole en een glas witte wijn volstond.

Op donderdag ging het allemaal weer wat beter. Een rest roerei opgewarmd in de magnetron, wat witlofsalade gemaakt, een paar aardappels gekookt. En vooraf eerst nog een cracker met guacamole.

Dan een aantrekkelijk Mexicaans ovengerecht als uitgangspunt. Helemaal aangepast aan wat in huis was; 300g half-om-halfgehakt, 100g chorizo, scheut tomatenketchup, theelepel paprikapoeder, theelepel oregano, snuf uienpoeder, zwarte peper, 240g uitgelekte black eye beans, 1 grote trostomaat, 1 gewone ui, 100g crème fraîche gemengd met een flinke rest guacamole, geraspte belegen kaas, de rest van het knapperig laagje mengsel van de kabeljauw van vorige week. Eerst een restje jus in de pan, dan een flinke scheut tomatenketchup, na een minuutje de chorizo en ui er bij, na een paar minuten het gehakt. Na het rullen de kruiden toegevoegd en daarna de tomaat in stukjes en de uitgelekte boontjes. In de ovenschaal gedaan en afgedekt met eerst een laagje crème fraîche / guacamole, dan de kaas er over, daarna nog een toplaagje 'knapperig'. Alles van te voren klaargemaakt, dus koud de airfryer in. Voorverwarmd op 160° en de schaal er ongeveer 20 minuten in gehad. En lekker dat het was.

Op de laatste dag van deze blogweek een stoofpot met hamlap. Eerst 250g gesneden spitskool onderin, dan 360g hamlap in stukken gebakken en er op gelegd. In de bakpan vervolgens 1 ui en 3 tenen knoflook even aangezet, daarbij een flinke scheut tomatenpassata, 3 blokjes gekonfijte gember met een lepel siroop en 2 koffielepels chilisaus mee gewarmd. Apart 200cc dessertwijn (moest nodig worden gebruikt) en het nat van de boontjes van de dag ervoor opgewarmd en bij het uimengsel gedaan. Dit vervolgens over het vlees gegoten. De kleine slowcooker 7 uur op laag laten sudderen. Heb ooit gelezen dat je geen koude vloeistof bij warm vlees moet doen vandaar alles opgewarmd. Zoet, zuur, pittig, heerlijke combinatie van smaken. En het vlees helemaal perfect qua structuur en zachtheid. Ik had er nog 4 gekookte aardappelen van donderdag in stukjes in gedaan in de laatste 10 minuten. En een stokbrood er bij afgebakken in de airfryer. Wat een smakelijke maaltijd!


En vandaag, zondag, hutspot van peen en uien maar nog niet besloten wat er bij. Daarover dus volgende week verder.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten