zondag 11 december 2016

Boerenkool in kokosmelk, zuurkool met garam masala uit de slowcooker, zelf speculaas gebakken, en naast 2 etentjes ook de airfryer nog gebruikt.



Kruidenpasta aardappels, boemboe boerenkool.

Omdat ik 2 grote kiploempia's van de poelier uit de vriezer haalde, wilde ik de gesneden biologische boerenkool op een wat andere manier klaarmaken. Dat werd gestoofd in kokosmelk. Met voor de boemboe 1 teen knoflook en 1 sjalot geperst en vermengd met 1 theelepel gemberpoeder, 1 theelepel gemalen koriander en 1 theelepel gemalen kurkuma. Een blikje van 270 cc kokosmelk was genoeg voor de 200 g boerenkool. Heel erg lekker.

Dan ook maar een beetje oosters aardappelgerechtje er bij. Aardappeltjes in blokjes voor 2 personen. Hiervoor heb ik een pasta gemaakt van een kleine ui, 2 tenen knoflook, ¾ theelepel gele sambal, scheutje ketjap, wat zout en omdat de sambal wel heel erg sterk was 2 volle theelepels bruine suiker. De aardappeltjes eerst gebakken en daarna in dezelfde pan een deel van het kruidenmengsel even aangebakken en de aardappelblokjes er weer bij. Intussen de kokosmelk aan de kook gebracht in de wok met de boemboe, daar de boerenkool bij en 15 minuten laten koken.
En de loempia's terwijl in de airfryer eerst 7 minuten op 180 en daarna nog 4 minuten op 160° gebakken. Heerlijke combinatie van gerechten met ook nog een restje kroepoek uit een pakje. En een potje hete kruidenpasta over.

Op maandag een zuurkoolstoofschotel uit de slowcooker. Geen paprika in huis maar wel een pot met geroosterde rode en gele paprika dus die maar gebruikt. En de garam masala bewaard in een afgesloten pot, rook nog heerlijk. De spekblokjes heb ik eerst even aangebakken en met het vet bij de rest in de kleine pot gedaan. Na 5 uur op laag een biologische runderrookworst erop gelegd en na nog een uur, mmmm. Een paar gekookte aardappels er bij was fijn.

Dinsdag bij elkaar 8 volwassenen + een heel lief meisje van 9 jaar aan tafel. Een deel van onze kinderen is met kerst wat anders aan het doen, dus deden we een vervroegd etentje.

Als voorgerecht een tomaat gevuld met garnalencocktail.

Een hoofdgerecht met vlees, varkensoester met basilicumboontjes. Daarbij maar weer eens de risotto uit de rijstkoker gemaakt, met 400 g rijst en de rest dus ook iets meer. Weer goed geslaagd.
Apart 600 g knoflookchampignons bereid, 500 g kastanje en 100 g witte, en nog wat komkommersalade.

Bij het verschuiven gebroken :-(
Een stukje Franse kaas tussendoor, altijd lekker.

Dan een bananenmousse als dessert. Versierd met een plakje banaan en een paar koffieboontjes (van chocola). Afsluitend koffie met zelfgemaakte speculaasbrokken. De benodigde speculaaskruiden zelf samengesteld met dit recept. Heerlijk, maar iets meer brokkelig had gemogen.

Al met al, een gezellige bedoening met een lekker maal.

De dag daarna natuurlijk de resten van het diner opgegeten. Klein stukje vlees in de jus gewarmd, bakje risotto opgebakken met een laagje kaas in de airfryer en de bonen opgewarmd in de magnetron.

Van het binnenste en de kapjes van de uitgeholde tomaten, het uitgelekte nat van de witte bonen, de gesneden peterselie die over was, een schaaltje van de kokosboerenkool en wat oosterse aardappeltjes  een soep gemaakt in de soepmaker. Omdat de soep niet gelijk werd gegeten en ik na het eten geen zin had in de geur van soep, heb ik alleen de stand handmatig pureren gebruikt. Bij het opwarmen op donderdag even laten doorkoken was genoeg.

Omdat het fruit wat sneller op moest en we zaterdag weer eet-visite hadden heb ik op donderdag vast yoghurt-perenijs gemaakt volgens het basisrecept fruityochurtijs. Gemaakt met Griekse yoghurt.

Verder ook een appel-perencake gebakken waar overigens een onjuistheid in de titel staat, wel zonder geraffineerde suiker maar NIET zonder suiker. En inmiddels is al lang bekend dat de werking van de verschillende soorten suiker in het lichaam hetzelfde is dus behalve voor de smaak is bijzondere, en dus duurdere suiker, niet nodig. Wel beperkt suiker gebruiken, dat wel.

Van de zuurkool stond nog een rest. Ik heb er voor vrijdag een nieuwe schotel mee gemaakt. Ovenschaal een beetje ingevet met wat jus, laag zuurkool op de bodem, een laagje schijfjes banaan, hamblokjes met een beetje scherpe kruidenpasta daar weer op,  dan een laagje vers gemaakte aardappelpuree. Bestrooid met wat geraspte kaas, afgedekt met een vlamverdeler tegen het rondvliegen van de kaas. Vanaf koud meestal zo'n 20 à 30 minuten op 160° in de airfryer. Heerlijk, zuurkool met de zoetige banaan gecombineerd.


Zaterdag dus weer gasten aan tafel. Begonnen met wat hapjes: paté, olijven, stukjes brood, crackertjes, olie met balsamico-crème. Daarna een ei-voorgerechtje zonder radijs. Ik heb het eiwit met mayonaise, zout en witte peper met de staafmixer bewerkt en het eigeel met zout, gerookte paprikapoeder en mayonaise met de vork geprakt. Snufje gerookte paprika bovenop en een blaadje basilicum.

Vervolgens een vissoep met een deel soep uit de vriezer, een deel extra visbouillon uit de vriezer aangevuld met kort gekookte stukjes sperzieboon en ui. Stukken kabeljauw even meegekookt bij het opwarmen en bij het opdienen wat garnaaltjes in de kommen.

Als hoofdgerecht entrecote van het vuur. In de slowcooker gemaakte aardappelpuree met rozemarijn, (van 750 g aardappel) afgemaakt met rucola, walnoten en feta, hoeveelheden naar inzicht ter plekke. Ik heb 45 cc water en 45 g boter gebruikt in plaats van die naar mijn idee veel te grote hoeveelheid bouillon.

Extra nog een schaal knoflookchampignons (zie boven) en een salade van 2 kropjes kleine gem met vinaigrette, een rode ui in ringen en pompoenpitten.

Wat Franse kazen.


En dan het dessert bestaande uit een plakje appel-perencake en een bolletje peren-yoghurtijs.
Koffie toe met een gekocht zoetje.

En vandaag, zondag...., dat laat zich raden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten