zondag 27 november 2016

Boerenkool in de slowcooker, fruitsalade met kaas, roerbak-paksoi, een avocadoreceptje uit de airfryer, verse pasta.

Op zondag at ik alleen. Een rest drie-kazen-pasta met een paar stukjes bloemkool en romanesco in een ovenschaaltje gedaan, besmeerd met zachte verse kruidenkaas en afgedekt met een spatdeksel zo'n 25 minuten op 150° gebakken in de airfryer. Paar mini-tomaatjes en weer een prima maal.


Maandag een roerbakgerecht met paksoi en kastanjechampignons. Voor twee personen. Met twee varkensfiletlapjes in plaats van runderreepjes en in ontdooide 'boemboe van vlees' gebakken knoflook, paksoi en paddestoelen. Ook nog een beetje pindasaus gemaakt van een rest Surinaamse pindakaas met wat melk. Met mie. De lapjes eerst apart gebakken in sesamolie en in aluminiumfolie bewaard tot de rest klaar was. Scherp, maar heel lekker bij elkaar.

Dan boerenkoolstamppot uit de slowcooker. Met een zakje gesneden biologische boerenkool van 200 g, een kleine rode ui, 2 gedroogde rode pepertjes zonder zaadjes, ½ groentebouillonblokje en 500 g rode aardappelen in kleine stukjes. Een rookworst bovenop. Water tot iets boven de aardappelen. De grote crockpot was nodig om te kunnen starten maar al snel was alles natuurlijk veel geslonken. Toch wel daar in gelaten en na ruim 7 uur op laag was het klaar. Tussendoor wel een keer de boel door elkaar gerommeld om de kool ook in het nat te krijgen. De worst was gebarsten, flink wat nat er eerst uitgehaald (overigens prima bouillon voor een andere keer, ingevroren dus). Een groot deel van de dag een boerenkoollucht in huis. Voor mij geen groot succes. De smaak was overigens prima, lekker pittig, en de jus kwam van extra gebakken spekjes met wat boter en nat uit de slowcooker. Ik denk volgende keer weer gewoon in de pan :-).

Weer eens een hapje buiten de deur gegeten, deze keer bij el Miguel in Willemstad. Erg vriendelijk en smakelijk. Rustig deze avond, maar zeker de moeite van het bezoeken waard. Wij hadden een 4-gangen verrassingsmenu met een heerlijk gekruid voorgerecht met o.a. een soort in een olie of sausje gedrenkt warm Surinaams brood, dan een bisque met garnaal, een hoofdgerecht met stukje kip en 2 soorten vlees (wat een heerlijke spareribs!), met lekkere noedels en donkere nasi en nog wat gewokte groenten. En dan ook nog een dessert van verschillende hapjes van de kaart waarvan met name de mango-cheesecake echt heel erg lekker was.

Hoofdgerecht.
De volgende dag een fruitsalade met cottage cheese. Deels met de ingrediënten van dit recept.

Voor de kaas-fruitsalade: ½ appel, 1 peer, 1 mandarijn, 1 banaan, 4 dadels, een scheutje citroensap en 100 g jonge kaas, allemaal in blokjes en stukjes. Een handje blanke amandelen er door. Van 3 flinke eetlepels Griekse yoghurt en 3 eetlepels cottage cheese gemengd met 2 theelepels kaneel, ½ theelepel gemberpoeder en een in de vijzel bewerkte kruidnagel een sausje gemaakt. Het geheel gemengd en een paar uur in de koelkast gezet. Heerlijk!

Verder één avocado met ei en tomaat, 10 minuten gebakken op 180° in de airfryer, en ook nog voor ieder één warme wrap ingesmeerd met verse roomkaas en bestrooid met walnoten en bieslook waar nog steeds veel van in de kruidenbak staat. Een bijzondere en ook wel gezonde maaltijd denk ik.

Van deze osso buco stond nog wat in de diepvries. Daar wat verse spaghetti bij gemaakt in de pastamachine. Verder een salade met tomaat en avocado. In de pastamachine blijft altijd een restje meel achter. Gemengd met wat water, bieslook en peper heb ik daar in een beetje olie een koekje van gebakken in mijn kleine ijzeren pannetje. Weliswaar uit elkaar gevallen, maar in brokjes erg lekker door de salade.

Op de laatste dag van deze blogweek een soep uit de vriezer met kaas-maïsbroodjes opgebakken in de airfryer want we gingen uit naar een concert van muziekvereniging Wilhelmina. En daar kun je na afloop altijd heerlijk bitterballen en / of kroketten en / of frites eten :-). Een deel soep van restjes van een jaar geleden en van de babi ketjap van toen en nog een beetje van latere datum. Leek een beetje op pindasoep.

Gezond? Nou nee, maar 1 x per jaar wel lekker.






En vandaag, zondag? Laat thuis zaterdag, laat opgestaan zondag, nog geen idee :-). En we aten die "hapjes" met vrienden samen :-).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten