zondag 11 september 2016

Kookboeken, lekker soepje, parelhoen uit de slowcooker, platte piepers, ijsmachine-heerlijk, ovenschoteltje uit de airfryer.

Ik blader graag in kookboeken voor inspiratie. Er zijn er veel in huis. Ook nog buiten de speciale overvolle kast. Maar uiteindelijk kijk ik vrijwel altijd op internet waarbij ik ofwel een recept zoek wat lijkt op wat in het boek staat, ofwel de te gebruiken ingrediënten invoer en verschillende mogelijkheden krijg. Voor dit blog is dat ook handiger want dan kan ik linkjes naar de recepten opnemen. Naast de kookboeken en internet zijn er dan nog de apps op de iPad of iPhone, de pagina's en groepen op Facebook waar ik lid van ben, vaak gerubriceerd naar apparaat, en een zeer grote hoeveelheid Engelstalige digitale kookboeken.


Maar deze week gestart met restjes uit de koelkast. Voor de lunch een restje koude komkommer-avocadosoep aangevuld met een beetje bloemkool-broccolipuree en wat water met aroma.
's Avonds op tafel: pannetje rodekool met puree opgewarmd in de magnetron, pannetje warm gemaakt vlees in saus uit de slowcooker, pannetje blauwekaas-saus met wat bloemkool er in. Ook nog wat bio-babyaardappeltjes gebakken. Uiteindelijk at de één de rode kool met vlees en de ander de bloemkool, beiden met wat aardappeltjes er bij. En dan nóg een beetje saus met vlees en wat rode kool over.

De volgende dag maakte ik noedels (recept was alleen maar inspiratie). Geen hamlappen, maar de rest van de sukadelapjes in de saus. Eerst een halve rookworst in plakjes mee gewarmd met het vlees in de bouillon, vlees eruit gehaald en warm gehouden. Toen de groenten uit de saus teruggedaan in de pan en de bijzondere voorgekookte woknoedels 4 minuten meegekookt. Vlees er weer bij gedaan, wat ringetjes bosui erover gestrooid en voilà. Het hapje rode kool paste hier prima bij.

Een heel klein restje van de noedels samen met een paar bladeren Romaine-sla en een rest van de nog steeds in goede orde verkerende paprika-mayonaise, een puntpaprika en een flinke aardappel in de soepmachine gedaan. Intussen wist ik dat we woensdag visite zouden hebben met een uitgebreid etentje, dus dinsdag een soepje met brood bestrooid met verse knoflookbieslook.


Woensdag een etentje met zoon en schoondochter. Prachtig weer, dus buiten. Eerst wat hapjes met een glas champagne. Als voorgerecht deze risotto gemaakt in de rijstkoker met halve hoeveelheden. Smaakte heerlijk, maar nog iets teveel in het kader van een groter diner. En echte risotto..... Tja.

Daarna parelhoen uit de slowcooker. Ik had een zij gerookt spek gekocht bij de poelier, ja die verkoopt ook vlees en kaas tegenwoordig, en met de snijmachine mooie plakjes gesneden voor onderin.
Geen zout, wel flink wat peper erover en afgedekt met bladeren spitskool (was nog in huis). Heerlijk met de rooksmaak van het spek.

Met platte piepers, krieltjes met schil in een voorverwarmde oven op 250° zo'n 20 minuten bakken, dan ze indrukken tot 2 cm hoogte, gebarsten schil is prima, beetje olie op elk aardappeltje en wat zout en dan nog 10 minuten bakken tot de schil knapperig is en de stukjes aardappel goudkleurig zijn (recept uit Koken onder invloed, ooit door mij beschreven voor Hebban) en een wortelsalade met vijgen. Die laatste de avond tevoren gemaakt om de smaken te laten intrekken.  Toch ook achteraf niet de juiste keuze bij de andere gerechten en de wijn. Op zichzelf een prima smaak, maar niet de juiste combinatie. Fouten mogen nietwaar.

Na wat Franse kaas het overheerlijke aardbeienijs (maar dan met frambozen) uit de zelfvriezende ijsmachine. Maar iedereen zat vol, dus geen ijs deze avond. Natuurlijk wel koffie en een drankje voor de liefhebbers. Al met al een bijzonder heerlijke avond buiten.

IJs wel de volgende dag gemaakt want alles stond klaar in de koelkast. Van een ijsje genoten en de rest in de diepvries voor later. Verder deze dag alleen wat salade met een broodje gegeten.


Na donderdag-rustdag op vrijdag de resten van de parelhoen bewerkt. Een bouillon getrokken van de botten met een tak lavas en tijm er in. Dit recept komt het dichtstbij het maken van een heerlijke bouillon nadat je kip of ander gevogelte hebt gegeten. Omdat de parelhoen al vol van smaak was, heb ik er geen extra groenten in gedaan, alleen wat kruiden. Om half 6 eerst een glaasje whisky en dan een kom smakelijke hete bouillon lekker in het zonnetje. De eetbare resten parelhoen met nog wat koolblad en wat spek opgebakken. Samen met een restje risotto en wat wortelsalade een prima maal wat later op de avond.

Op de laatste dag van deze blogweek een ovenschoteltje uit de airfryer. Het recept is van een webwinkel waar je de benodigde producten kunt aanschaffen. Maar dat hoeft natuurlijk niet.
Alles was in huis en is naar eigen inzicht samengesteld.
Een halve spitskool, ongeveer 300g, 5 kleine bosuitjes, 100g kastanjechampignons, 350g aardappelen gestampt met wat crème fraîche en mosterd, 180g met de snijmachine gesneden plakjes spek, 1 eetlepel crème fraîche, een ½ eetlepel mosterd en strooikaas. Eerst de puree gemaakt, daarna de groente-spekschotel gebakken. Bij elkaar in de ovenschaal. Best nog wel aardig wat werk voor zo'n eenvoudig recept, maar je kunt het helemaal van tevoren klaarzetten. Ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde airfryer op 150° om weer warm te worden en dan nog 10 minuten op 180° tot de kaas lekker gebakken was. Mooi laagjes-recept! En erg lekker vonden wij.

En vandaag, zondag, in de middag op bezoek bij broer en schoonzus, de laatste bouillon voor het eten en verder.... Nog geen idee. Maar altijd genoeg in huis voor een lekker maaltje.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten