zondag 4 september 2016

Cheesecake met aardbeien, makreel met groentepuree, romige komkommersoep, sukade uit de slowcooker, fijne week met veel airfryer.



Gezellig, zondagmiddag-visite van (stief)dochter, man en kleindochter. Er stond een bakje aardbeien. Een receptje gezocht voor een lekker taartje bij de thee. Zonder sinaasappel, een limoentje gebruikt, dit leuke taartje gebakken in de airfryer. Maar..., niet alles gaat van een leien dakje. De springvorm is 16 cm. Ik heb wel 150g biscuits met 50g boter gebruikt voor de bodem. Vervolgens 150g roomkaas en 200g hüttenkäse, 125 crème fraîche, 3½ ei en zowel het sap als de rasp van een limoen door elkaar gerommeld. En dus...., suiker vergeten. Met een springvorm altijd de kans op leeglopen, dus geknoei met bakpapier. Nou ja, een paar schepjes suiker bovenop gestrooid en de aardbeien, 200g, weggezet met suiker bestrooid. De airfryer voorverwarmd op 140° en de taart 40 minuten er in. Daarna nog 20 minuten omdat het binnenste nog erg zacht leek. Maar uiteindelijk was het echt een heerlijk taartje.

Voor 's avonds een kleine salade van een hapje risotto, een beetje groentehap en wat sla van zaterdag. Daarna wat saus van de Osso Buco (iets dikker gemaakt met een restje meel met zout en peper wat er nog stond van vrijdag) en in de airfryer gebakken broodjes er bij. Tenslotte nog wat Italiaanse kaas.

Een gerookte makreel uit de winkel. Mij leek daarbij een puree van groenten wel lekker. Het werd als uitgangspunt dit recept, maar dan met half bloemkool, half broccoli, Griekse yoghurt, de salie even in boter gebakken. De groenten en aardappelen heb ik apart gekookt. De knoflook mee met de groenten. De groenten met de salie, knoflook, boter en yoghurt wel met de staafmixer, maar de aardappelen er later door gestampt. Ik vind het anders te slap worden. Was echt een heerlijke combinatie.

Op dinsdag een ovenschoteltje in de airfryer. Door onder het kopje informatie te kiezen voor 2 personen, wordt alles alvast gehalveerd :-). Een beetje cajunkruiden zelf samenstellen is zo gebeurd. Je moet alleen wel een fijn weegapparaat hebben zoals deze weeglepels. Ik heb een paar plakken bacon uitgebakken en deze in stukjes door het cajunmengsel gedaan en een paar dikke plakken ham. In plaats van mascarpone, niet in huis, gebruik gemaakt van de La Tur die er nog was. Wel wat werk, maar erg smakelijk. Op 180° 10 minuten laten bakken. Lekker buiten gegeten.

In de middag hebben we gewerkt aan vlierbessenlikeur. Erg veel werk voor 500g besjes. Maar, met moed, beleid en trouw zijn we er gekomen, in 2 potten weggezet en na 3 weken zien we verder.


De volgende dag aten we deze heerlijk romige koude komkommer-avocadosoep. Gemaakt in de soepmaker met 1 hele ongeschilde komkommer, 2 avocado's, 125 cc Griekse yoghurt en 100 cc slagroom aangevuld met een flinke scheut witte wijn en water. Aardig wat peper er in gedaan. Een vegetarische dag, dus geen vleeswaren maar wat Magor er op gestrooid en geen blokjes brood maar een gebakken kaas-maïsbroodje uit de airfryer er bij.

Donderdag sucadelapjes uit de slowcooker.
Laurierstruik
Maar 500 g vlees, wel een hele ui en 1 teen knoflook. Vlees eerst gebakken met zoute boter. In plaats van bouillon gebruikte ik het met water losgemaakte aanbaksel uit de pan van het vlees. En natuurlijk een flinke scheut rode wijn. Kruidnagels in het vlees geprikt, dan raken ze niet "kwijt" en een flink blad van het laurierboompje wat het prima doet hier in de tuin. We aten het met biologische rode kool met appeltjes uit een pak, 5 minuten in de magnetron, en aardappelpuree. Weliswaar kook ik het liefst zonder pakjes en zakjes, maar deze rode kool vind ik elke keer weer heel aantrekkelijk bij draadjesvlees. Ook deze keer weer heerlijk gelukt. In de kleine cooker, niet helemaal onder het vocht, lekker bruin korstje gehouden. Ongeschilde aardappels met boter, room en peper.

Dan de bloemkool met krokante kruimels. Een grote halve bloemkool, 60g broodkruimels, er lag nog een stukje speltbrood, fijn gemaakt met korst, veel fijngeknipte tuinkruiden. Lekker recept. Ik heb de bio-babyaardappeltjes uit de voorraad gekozen en in de magnetron gestoomd en een saus er bij gemaakt van blue d' auvergne, een klein klontje La Tur, slagroom en peper.


Op de laatste dag van deze blogweek maakte ik een tomatentaart met amandelbodem. Mijn quichevorm paste net op de 'vloer' van de airfryer (met ooit aangeschaft steuntje om hem recht te laten staan). Eerst de bodem gemaakt, 150 g amandelmeel, klein ei, 1½ lepel Griekse yoghurt, op 190°, 7 minuten. De (siliconen)vorm erin laten staan en vervolgens na afkoelen de bodem belegd met rode pesto, 2½ trostomaten, tuinkruiden en olie met knoflook. Op 180° zonder voorverwarmen nog 10 minuten gebakken. Salade van Romaine-sla, fijngesneden bosuitjes en even geblancheerde stukjes bleekselderij. En, na weer een dag vleesloos, een rookworst er bij van de bioboer. Ik was wat bezorgd of de hete siliconenvorm een beetje redelijk uit de pan van de airfryer te krijgen was, maar schuin houden en beetje sturen en geen probleem :-). Echt heel lekker. Ook als voorgerecht een prima idee.


De week begonnen en geëindigd met een taart uit de airfryer. Een heerlijk apparaat.

En vandaag, zondag, de koelkast ontdoen van de restjes van een en ander. Vast wel een leuke maaltijd van te maken voor twee. Ik vertel het in de volgende blogpost.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten