zondag 3 juli 2016

Courgettesoep, tomatensaus in de slowcooker, heerlijke stamppotjes, appelcake uit de airfryer, lekkere hapjes.


Niet door mij gemaakt, bron vergeten.
Na een dinertje op zaterdag, was het zondag rustdag in de keuken. Met een rest aardappelpuree als uitgangspunt, een salade gemaakt. Een paar tomaten, een avocado, beiden toe aan opeten, een beetje saliesaus om een en ander lekker smeuïg te maken. Een stukje paté in plaats van ham of zo. Een paar koude asperges.

Op maandag stamppot met wortels en bleekselderij. Met rookworst van de bioboer. Ik heb gekozen voor het apart bakken van de ui met de knoflook en komijn en op het laatst een rest kokosmelk erdoor omdat de rookworst er apart bij geserveerd werd. Dus geen bouillon. Ik bewaar altijd vocht wat afgegoten wordt (wat niet echt altijd nog gebruikt wordt, maar vaak wel voor een soepje) en zo stond er een kommetje met boter/aardappelvocht van de puree uit de crockpot van zaterdag. Dat is dan heerlijk om zo'n ui in te laten pruttelen met de knoflook, komijn en kokosmelk. En dan door de stamppot.

Dan een dag soep want het etentje voor de verjaardag van een schoonzusje ging niet door wegens ziekte en de courgettes moesten wel op.
Courgettesoep: 550g courgette, 70g ui, 1 teen knoflook, 450cc bouillon, een theelepel verse oregano. Alles in stukjes in de soepmaker en op de pureerstand. Naar smaak op te dienen met Gorgonzola (maar dat mag natuurlijk gerust een andere kaas zijn). Wij aten het met andere blauwe kaas en in de airfryer opgebakken kaasbroodjes. En omdat er nog wat saliesaus stond heb ik de bouillon vervangen door saliesaus en water.


In de slowcooker een tomatensaus gemaakt. Met 800g tomaten, 1 rode ui, 1 flinke sjalot, 2 tenen knoflook, 1 rode paprika, een scheut passata, een lepeltje balsamicoazijn, beetje zout en peper, Provencekruiden, droge peterselie, verse laurierblaadjes en een glaasje water.  Na 7 uur op laag een heerlijke saus, grotendeels ingevroren.

Met gebruik van de saus een groente-stoofschotel gemaakt. Met 1 gele en 1 groene paprika, 3 sjalotten, 1 kleine courgette, 1 teen knoflook, en wat tomatensaus. In plaats van met gemalen kaas onder de grill heb ik er een klont mascarpone doorgeroerd. We aten er een in de airfryer afgebakken broodje bij en een restje kastanjechampignons even gebakken in een heel klein beetje boter.

De volgende dag een opgebakken restje met een stukje brood en vette nieuwe haringen voor de andere eter.

Vrijdag en zaterdag aten we met vier personen.
Voor vrijdag weer een andere pastasaus gemaakt, zonder tomaten. De kleur werd niet echt aangenaam, maar de smaak was prima. Omdat één van de eters niet van knoflook houdt heb ik apart een knoflookpasta gemaakt die er los door gedaan kon worden. Daar aten we dan wel een tomatensalade bij met feta en basilicum. Als voorgerecht deze overheerlijke komkommer-aardbeien carpaccio. En als toetje een gezonde appelcake, met wat meer honing en wat pecannoten, 15 minuten gebakken op 150° in de airfryer. Zonder banaan, want de laatste was, omdat ik even niet had opgelet, opgegeten :-). Beetje zwaar, maar ook wel heel lekker.

En op de laatste blogdag van deze week een zomerstamppotje met veldsla zonder de tomaatjes en de spekreepjes, maar met apart gebakken chipolataworstjes. Met flink wat crème fraîche toch nog wat droog. Voor de een wat mosterd en voor de ander wat boter extra toch heerlijk. Als voorgerecht gerookte zalm met asperges. Met een puntje saus van mayonaise met witte wijn en peper. Toe een stukje blauwe kaas met dadels en een paar reepjes pecannotenkoek door de ander ingebracht. Dat bleek een heerlijke combinatie.

En vandaag, zondag... waarschijnlijk een omelet. Maar daarover later meer.

2 opmerkingen: