zondag 24 juli 2016

Aardappelschijfjes in de airfryer, courgettesoep, komkommeraardappelpuree, zomerse ratatouille in de slowcooker.


Biefstuk met champignons werd het op zondag. Een leuk recept gevonden voor Weight Watchers maar dat werd het niet. Gekozen voor gebakken champignons met knoflook. Met 150g kastanjechampignons, 1 teen knoflook en een scheutje witte wijn de champignons klaargemaakt. In een andere pan de 2 biefstukken heel kort gebakken. Ik had Opperdoezer-aardappeltjes in huis. Deze in dunne schijfjes gesneden en in de airfryer gebakken. Eerst 16 minuten op 160°, na voorverwarmen, in het mandje, daarna nog 2 x 6 minuten op 180° en tussendoor schudden. Niet eerst in water gezet, gewoon vergeten, gehusseld met wat olie en peper, heerlijk krokant. Maar we merkten dat iets langer wachten met eten toch weer dat beetje taaie gedoe zou opleveren. Blijft moeilijk dus, de airfryer voor verse aardappelgerechtjes. Een heerlijke rest boontjes er bij als extra groenten. Mooi zondagsmaal.

Op maandag (beetje onverwachte) gasten. Heerlijk weer, dus lekker buiten. Na een crackertje met meegebrachte fois gras en een olijfje een voorgerecht met komkommer en gerookte zalm. Wat yoghurt en zure room gemengd, bijna 250cc, 1 komkommer met de kaasschaaf in dunne schijfjes en 200g zalm in stukjes gesneden. Lekker op een geroosterde casinoboterham.

Dan een gehaktbrood uit de oven met salade en gekookte Opperdoezer-aardappeltjes. Voor het gehaktbrood heb ik de eieren stevig gekookt, een flinke halve paprika en wat meer olijven gebruikt. Verder volgens recept. En warm opgediend. Jammer, ik had hem graag wat bruiner gewild. Maar de smaak was prima.

Na wat blauwe kaas als afsluiting nog een lekkere koele fruitsalade met munt. Met 250g aardbeien, 150g blauwe bessen en 150g frambozen. Leuk en lekker met balsamico en die muntblaadjes-suiker.
Weinig van gegeten dus de volgende dag weer lekker met andere gasten.

Middag en avond buiten doorgebracht. Dan is zomer wel weer heerlijk. En die twee gasten waren lekker bezig met Pokemon Go en die blijken dan gewoon op je tafel te zitten, ha, ha.

De volgende dag opnieuw eters, maar nu voor een groter diner. Voor de verjaardag van een schoonzus werd samen met een zwager, haar broer, een etentje aan haar aangeboden. Het hoofdgerecht werd verzorgd door zwager, voor, tussen en na werd door mij gedaan.


Moet zeggen dat bij 28° werken in de keuken best warm was :-). 's Morgens de vulling voor het overheerlijke aardbeienijs uit de ijsmachine voorbereid. Daarna de courgettesoep in de soepmachine, 550g courgette, 70g ui, 1 teen knoflook, een theelepel verse oregano en bijna 500cc bouillon van een blokje op de pureerstand. Opgediend met in iedere kom een stukje gorgonzola.

Voor de komkommercarpaccio alles klaargezet, maar pas samengesteld vlak voor het opdienen.

Het hoofdgerecht bestond uit een heerlijk stuk goed gebraden côte de boeuf, gebakken aardappeltjes en zeekraal en lamsoor. Zwager die het maakte woont in Zeeland :-).
Na nog een stukje kaas het versgedraaide aardbeienijs. Inmiddels was het 23.00.

Wat een heerlijkheid zo'n zomerse dag buiten. Om 15.00 uur begonnen met de fruitsalade. Koffie, heel klein stukje taart en een lekker drankje en zachtjes praten tot diep in de nacht.

De volgende dag beide gasten nog in huis voor het avondeten. In de middag een flink stuk taart gebakken en meegebracht door mijn zwager. 's Avonds een stukje vlees, heel langzaam opgewarmd in pan met jus, een stukje gehaktbrood, 10 minuten op 160° in de airfryer opgebakken, komkommerpuree en peultjes. Van een klein restje komkommer met stukjes zalm, een kannetje saus voor de zalmkomkommer wat teveel was, de geschaafde komkommer die over was van de carpaccio en nog een halve komkommer extra, bij elkaar bijna 500g, een heerlijke prut gemaakt met de staafmixer. Aardappelen gekookt en gestampt, maar zonder de crème fraîche vanwege de komkommeryoghurt. De komkommerprut beetje bij beetje door de gestampte aardappelen geschept tot het een zachte, heerlijke smakende puree was. Een beetje over voor later.

Een in een braadzak gebraden haantje, sperziebonen met olijven en gebakken aardappeltjes waren de keuzes van de heren die de volgende dag samen hebben gekookt.

Weer met z'n tweeën op vrijdag wat restjes opgeruimd. Van de vorige dag getrokken kipbouillon een soep gemaakt met stukjes kip, beetje zee-groente van dinsdag en wat in stukjes gesneden gebakken aardappel. Daarna de aardappel-komkommerpuree in wat jus opgebakken met het laatste stukje gehaktbrood. Een eenvoudig hapje tussendoor.

Op de laatste blogdag van deze week een zomerse ratatouille bereid in de kleine slowcooker. Er in zitten 1 courgette, 1½ rode paprika, 1 groene paprika, 2 tenen knoflook, 1 gele en 1 rode ui, 2 tomaten, flinke eetlepel Provencekruiden, flinke theelepel rode pesto, zwarte peper, beetje water.
Alles volgens recept even gebakken en in de koude pot gedaan. Na 4 uur op laag en tussendoor een keer omroeren, laten afkoelen en 's avonds lauw gegeten met in de airfryer gebakken afbak-stokbroodjes. Daarna de laatste stukjes blauwe kaas opgemaakt op een stukje stokbrood met een glas rode wijn. Vleesloze maaltijden bevallen mij altijd prima.

Met een kleine rest van de ratatouille, een beetje komkommerprut en ook nog een beetje komkommer-aardappelpuree, aangevuld met water tot onderste streepje, een soepje gemaakt in de soepmaker. Bleek niet goed genoeg geroerd of iets te weinig water dus een beetje aangebrand. Deels handmatig verder gepureerd. Toch een heerlijke soep, want bijna alles was eigenlijk al wel gaar natuurlijk.

En vandaag, zondag, natuurlijk eerst een soepje. Lamsworstjes ontdooit. Eens kijken naar een receptje dat daar bij past. Maar daarover volgende week.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten