zondag 3 april 2016

Parelgort, pastamachine, entrecote uit de airfryer, lam uit de slowcooker, courgettesoep met gorgonzola.


Eerste paasdag. Parelgort met gegrilde paprika. De gort heeft zo'n 18 uur in de week gestaan en daarna 20 minuten gekookt. Gemaakt voor 2 personen. Met geroosterde amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten. Met veldsla als bladgroente en blauwe kaas in plaats van feta. Extra wat dadels er bij gepresenteerd. De yoghurtsaus is gemaakt van Griekse yoghurt met basilicum, citroensap en -rasp en flink zwarte peper. Een erg lekkere vegetarische maaltijd.
Het hele recept staat in mijn recensie over het kookboek "een nieuwe manier van koken" door Anna Jones die geplaatst is op Hebban.


Tweede Paasdag eenvoudig; de meegekregen lekker gevulde erwtensoep van schoonzus, ook met heerlijke stukjes spek, moest eerst maar eens op. Met een stukje brood genoeg voor samen.

Twee recepten, pasta met paprika etc en pasta met geitenkaas etc, heb ik gebruikt als uitgangspunt voor de maaltijd op dinsdag. Eerst verse spaghetti gemaakt met de pastamachine. Die hoeft maar kort te koken. Tijdens het koken 2 sjalotjes, 2 tenen knoflook en 5 kleingesneden gedroogde tomaatjes uit de olie gebakken in wat olijfolie, daar 100 g gerookte spekblokjes bij. Met een salade van een beetje veldsla, een beetje romainesla, beetje olie en wat gesneden zwarte olijven. En een schaaltje zelf-geraspte geitenkaas om over de pasta te strooien.
Ik heb alles apart geserveerd omdat ik er vanuit was gegaan dat er teveel pasta zou zijn en dat was ook zo. De rest ingevroren voor later.










De bijna halve tortilla van vorige week vrijdag nu koud gegeten met een salade en een in boter gebakken karbonade. Soms vinden we hier gebakken in een pan in de boter gewoon toch lekkerder dan uit de airfryer. En die toevoeging van balsamicoazijn was echt een heel goed idee. Salade van tomaten, een sjalotje en een paar blaadjes romainesla.
De yoghurtsaus van de parelgort gebruikt als slasaus. Met een ansjovisje voor de partner.



Eten met een extra gast aan tafel. Een bloemkool-beetje-anders recept. En rijst met fruit en pinda's. En een in de airfryer gebakken grote entrecote, 8 minuten op de grillplaat op 200°. Voor de rijst met fruit hap een ui en een teen knoflook gebakken, daarbij 1 appel, 1 sinaasappel en 1 banaan in stukjes, een handvol rozijnen en cashewnoten meegebakken en op het laatst nog een scheutje ketjap. De rijst gekookt in de rijstkoker, heb ik apart opgediend. Het bloemkoolgerecht is geheel volgens recept gemaakt en was heerlijk. Met het fruit, de rijst en een stukje vlees een leuk maal.

Voorafgaand aan het diner met vrienden op zaterdag, vrijdag een soep gemaakt in de soepmaker. Een rest van de gebakken bloemkool, een rest gekookte rijst, de rauwe stam van de bloemkool en 2 tomaten in stukjes aangevuld met water tot maximum. Geen bouillon of kruiden toegevoegd vanwege de smaken in de rest gebakken bloemkool. Koe soep kwam er iets te dik uit, maar met nog wat extra water een heerlijke maaltijdsoep. Na een ziekenhuisbezoek opgewarmd, een scheutje zoute ketjap en wat gemalen kaas erin en erover en een boterham erbij, prima.


En dan het diner. Na de hapjes (olijven, peppadews, stukjes harde worst etc.) in de tuinkamer, als voorgerecht avocado met zalm. Geserveerd op bordjes en niet in de schillen.

Daarna courgettesoep volgens een recept uit het Engelstalig receptenboekje bij de soepmaker. 550 g courgette (410 courgette en 110 prei), 70 g ui, 1 teen knoflook, 450 cc bouillon, 1 theelepel verse oregano (maar mag ook salie, basilicum of dragon zijn). Met wat verkruimelde gorgonzola gepresenteerd.

De groenten zijn hier (vrijwel) altijd biologisch. Ik heb daarom de courgettes met schil en al gebruikt. Dat geeft een prachtige groene soep.

Het lam is om 9 uur 's morgens in de slowcooker gegaan. Ik heb een recept gebruikt van mezelf gevonden in het weblog van 8 maart 2015. Wel 2 extra gedroogde pepertjes erin gedaan in verband met de opmerking toen dat het wel een iets scherpere smaak had mogen hebben. En was heerlijk.
Aardappelpuree zonder extra toevoegingen in verband met de groenten en smaakjes van het vlees. De Romanesco in z'n geheel gekookt. Blijft mooi.

Na het hoofdgerecht de vijgen gekookt in port met een stukje stilton er bij. De vijgen heb ik de dag voor het diner gekookt. Dat geeft een intense smaak, lekker stroperig.

Als dessert het wafel-nagerecht zoals gemaakt op dinsdag 8 maart, maar deze keer met KahlĂșa in plaats van cognac. En de halve hoeveelheid met kleine wafels want aan het einde van een flink diner. De wafels weer van tevoren gebakken, geen extra slagroom gebruikt en wel wat chocola geraspt en sprenkelsiroop gemaakt.

Een kopje koffie of thee toe met een gekocht zoetje er nog bij. En voor de liefhebbers natuurlijk nog een glas van het een of ander.

En vandaag, zondag, van alles nog een beetje in de koelkast, dus restjesdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten