zondag 6 maart 2016

Een klein hulpmiddel, cupcakedag, lekker soepje, witlof uit de airfryer en rendang uit de slowcooker.



De zondag was rustdag. Zo'n diner als de dag ervoor vraagt wel iets van het lichaam. Niet alleen het zorgen dat alles een beetje mooi en lekker op tafel komt, maar het mee opeten en er goede wijn bij drinken plus nog een drankje bij de koffie. Ja, dat is heerlijk en vermoeiend :-).

Op maandag lagen er nog een paar stukken entrecote. Heel even opnieuw opgebakken op de grillplaat in de airfryer op 200°. Gegeten met verse broccoli, nog wat saus van de romanesco van zaterdag opgewarmd in een pannetje en een klein restje aardappelgratin opgewarmd in de magnetron.

De steel van de broccoli en nog wat gekookte roosjes met een kleine rauwe aardappel en een rest van de tomaat-kokossoep na het eten in de soepmaker gedaan. Kommetjes en pannetjes spoel ik om en dat gaat in de pot als vloeistof. Gevuld tot het eerste streepje en op de pureerstand een soepje gemaakt. En dan krijg je weer een smakelijke soep met een andere kleur. Wat een heerlijk apparaat is het toch. Toveren met ingrediënten.

En toen was het cupcakedag. Ik had een te recenseren boek binnen gekregen over taart decoreren. Niet iets wat ik gewend ben te doen. Maar, voor elke recensie wordt gevraagd één recept uit te voeren, dus hup: Strandcupcakes met zoute karamel. Het geheel zal later gepubliceerd worden op Hebban maar hier wel alvast de foto van het eindresultaat. Ik moest er allerlei spullen voor aanschaffen :-). Niet helemaal volgens het boek, maar toch... Het kostte me wel erg veel tijd om alle stappen te zetten. Eerst decoraties maken, dan de karamelsiroop, dan de cakejes bakken, dan de karamel-botercrème en dan het afmaken. Respect voor de taartenmakers en - versierders die ik ken hoor! Zoet, grappig om te zien en erg lekker.



En we aten die dag een salade van Romainesla, komkommer en tomaat met zwarte olijven en een paar peppadews. Heerlijk met een olie-balsamicocrėmesaus. Met zelfgemaakte pasta uit de diepvries met hamblokjes, stukjes gebakken droge worst en kastanjechampignons.

Op woensdag geluncht met een vriendin bij Jamie Oliver in de Markthal Rotterdam. Daarom 's avonds alleen de soep van maandag met brood. En een cupcakeje bij de koffie.

Donderdagochtend voor het ontbijt even een doormidden gesneden stokbrood afgebakken in de airfryer. Omdat ik daar op moest wachten intussen 3 appeltjes die echt nodig aan de beurt waren met wat kaneel tot moes gekookt in een pannetje op het gas en 2 mineola's uitgeperst met de houten handperser. Heerlijk om met al die machines in de keuken even iets kleins te doen zonder dat het extra afwas oplevert :-).

Avocadomousse of soort van guacamole gemaakt als voorgerecht. Met 2 rijpe avocado's, 5 tenen uitgeperste knoflook, 2 tenen zwarte knoflook, 6 bosuitjes heel fijn gesneden en nog wat verse koriander geknipt. Citroensap en cayennepeper erdoor en klaar. Jammer, maar geen tomaten meer in huis. Was heerlijk met een crackertje.

Voor de hoofdmaaltijd witlof uit de oven. Met 4 witlofjes en heerlijk veel verschillende soorten geraspte kaas zo'n 15 minuten in de airfryer op 160°.  En met onverwachte gasten een flinke pan puree erbij gemaakt met aardappels, bleekselderij, een klodder roomkaas, room en veel peper. Los dan nog wat plakjes katenspek, want niet gerekend op gasten dus geen vlees ontdooid.

Vrijdag rendang uit de slowcooker met gevulde groene paprika's. Het recept voor de rendang heb ik bijna precies gevolgd, met een scheut passata want nog geen tomaten in huis en maar 1 stengel sereh.

Voor 2 gevulde paprika's in de rijstkoker rijst gekookt. Noten gehakt en even gebakken. Kruiden gevijzeld en gemengd. Paprika's gebakken in sesamolie. Alle onderdelen door de rijst geroerd en extra 2 eetlepels sesampasta (tahin) erdoor gedaan. Daarmee de paprika's gevuld. En dan op een zacht vuurtje gestoofd. Het sausje erbij was overbodig vanwege de rendang. Het vlees was wel ietsje droog, de saus was heerlijk. En met een stukje brood om 'te soppen' was 1 paprika genoeg voor samen. Gelukkig hebben we een grote diepvriezer.

Voor de laatste dag van deze blogweek even gekeken wat er over was in de koelkast. Klein beetje soep vooraf. Stukjes groene paprika van de kontjes en de dekseltjes en een paar bosuitjes samen gebakken en daar een doosje (oud, dus niet zelfgemaakt) penne uit de diepvries en in kleine blokjes gesneden kruidenkaas doorheen gedaan. Balsamicocrème mee opgewarmd omdat dat nog in een schaaltje stond met wat olie. Salade gemaakt van Romaine, een geraspte wortel en een halve komkommer in blokjes, bestrooid met zwarte olijven. Apart een schaaltje avocado met peper. Appelmoes toe. Prima vleesloze maaltijd toch? (De appelmoes zat in het pannetje :-)).


En vandaag, zondag? Romanesco, puree en een kerriesausje? Ik denk met een lamskarbonade van het vuur. Maar daarover later. En de recensie op Hebban met betrekking tot de cupcakes is nog niet gepubliceerd, dus ook die link pas later.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten