zondag 17 januari 2016

Kokossoep, slowcookerdag, experimenteel brood, kaas in de airfryer, informatie over gezond eten, tja.

Beetje erg moe en wat verkouden uit Lille terug gekomen, dus op maandag niet gekookt maar brood gegeten. De volgende dag een recept uit een te recenseren boek namelijk Kipnuggets met mango-avocadosalsa. Het recept wordt zichtbaar als de recensie is gepubliceerd. Ik laat het hier weten, maar wel alvast hoe het er uitzag op het bord.


Vervolgens aten we zuurkool met rookworst. Ik kook de aardappelen en zuurkool altijd tegelijk, maar doe de rookworst apart. Vind het jammer als die barst en de sappen met het afgieten door de gootsteen verdwijnen. Eenvoudig, maar zo lekker. Met een gemengde saus van donkere scholjus die er nog stond en boter.

Met de resten van de kipnugget-maaltijd heb ik de volgende dag een soep gemaakt in de soepmaker. Met 4 tomaten en een flinke ui in stukjes, 20 g verse gember gesneden, een half theelepeltje chilipoeder, 10 takjes verse selderij, een snufje zout, 250 cc kokosmelk en 350 cc water. Op de pureerstand. Na afloop een paar overgebleven nuggets in stukjes gesneden en meegewarmd voor het opdienen. Iets minder chilipoeder en misschien ook wel iets minder gember had gemogen, maar toch erg pittig lekker.


Daarna een salade van Romaine met een dikke saus van hamblokjes, zwarte olijven met wat olie, verse kaas met bieslook en flink wat crème fraïche (alles biologisch). De saus een paar uur tevoren klaargezet om de smaken lekker te laten combineren. Een goed idee. Op de slabladeren geschept.

Alweer vrijdag, deze dag alles uit de slowcooker.
Schouderkarbonade met gekaramelliseerde uien in de ene kleine pot, aardappelpuree in de andere kleine pot en stoofpeertjes in de grote pot.
Het vlees even gebakken in wat boter. De 4 uien apart gedaan op deze snelle manier, maar daarna wel afgemaakt volgens recept. In plaats van cider 200 cc witte wijn en een scheutje citroensap in de pan en 2 geplette tenen knoflook. Dit heel even laten koken, eerst het vlees, daarna de uien in de cooker; 8 uur op laag. Volledig heerlijk geurend gaar. De puree zoals beschreven maar de helft van de hoeveelheden aangehouden en vochtig genoeg dus geen scheutje melk of room erdoor gedaan; 7 uur op laag. De peertjes klaargemaakt volgens recept. Apart in een pan op het gas de wijn (ik had al heel lang een fles rode halfzoete wijn staan waarvan ik dacht wat doe ik ermee) met ingrediënten verwarmd. Peren in de grote cooker, wijn eroverheen, 1 uur hoog, daarna nog 8 uur op laag. Wat een heerlijk recept. Het vocht niet ingekookt, i.v.m. de uienjus niet nodig, maar afgekoeld heerlijk om te drinken.

Veel werk in de ochtend, maar later op de dag niets meer aan hoeven doen tot etenstijd. Mooi diner.

Intussen nog een brood gebakken in de broodbakmachine. Met 250 g bloem en 100 kastanjemeel, 210 cc volle melk 5 g boter, suiker en zout en 4 g droge gist. Tijdens de eerste kneding een paar druppels water erbij gedaan, want leek erg droog te blijven.
En dat bleek uiteindelijk ook zo te zijn, bijzonder model voor een broodje uit de machine nietwaar? En het resultaat, smakelijk, maar wel iets te droog en te compact tegelijk. 

Op zaterdag aten we geroosterde spruitjes met kastanjes uit de oven. Een pond spruiten met een ons kastanjes en flink wat verse tijm. Er bij heb ik plakken Noorse kaas gebakken. Na wat heen en weer babbelen op de site van een airfryer Facebookgroep, heb ik gekozen voor het verpakken van de plakken kaas in hartigetaartdeeg (geen bladerdeeg in de voorraad). Vervolgens heel kort gebakken op de grillplaat van de airfryer. Met wat biobaby-aardappeltjes uit de magnetron en heerlijke jus van het uienvlees van de dag ervoor een mooie afsluiting van deze blogweek. De kaas was heerlijk na 4 minuten maar wel erg zwaar. De plakjes hadden wat dunner gekund. De combinatie van de smaak van de zoetige bruine kaas in deeg met de spruitjes met kastanjes was voortreffelijk. Een heerlijk maal met een mooie Spaanse rode wijn er bij.


En dan lees je dit. Eet 2 x per dag. Dat laat ontbijten is hier vaak aan de orde. Lunchen soms wel soms niet, maar dineren, of gewoon avondeten, is toch eigenlijk altijd wel 18.30 à 19.00 uur en bovendien daarna nog wel een kop koffie met stukje chocola of koekje. Misschien toch maar eens consequent, nou ja, redelijk consequent, proberen. Geen voorschriften met betrekking wat je eet, maar wel wanneer je het eet.

Mijn bezigheden op Hebban afgelopen week.
Als je van wijn houdt; hier mijn recensie Omfietswijngids 2016 van Nicolaas Klei.
En ook mijn maandelijkse column over een oud(er) kookboek uit mijn kookboekenkast is weer gepubliceerd op Hebban Culinair.
Volgende week de recensie waarin het recept van de kipnuggets.

En vandaag, zondag? Een restje spruitjes met kastanjes, een restje zuurkoolprak, een klein stukje van de gebakken kaas, flink wat bio-aardappeltjes, nog 2 peertjes...., misschien een soort van tapas-achtige toestand met allemaal verschillende hapjes? Maar daarover later.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten