zondag 3 januari 2016

Gebakken schol, entrecote met ansjovis, wafels gebakken, broodje met beleg uit de airfryer en hutspot uit de slowcooker.

We aten inderdaad een gebakken schol. Voor basisinformatie vind ik de kooktips altijd heel handig. De vis in de schuur door partner gebakken op het camping-gasstel in een grote pan met boter en olie. Binnen de bloemkoolrozen in schijfjes gesneden en heerlijk gebakken in boter met amandelen. Wat biobaby-aardappeltjes erbij uit de magnetron. Goed glas witte wijn om een en ander te begeleiden. Wat heerlijk om weer eens zo'n gewoon gebakken scholletje te eten.


Maandagochtend nog 2 croissants gebakken in de airfryer. Laat in de middag naar het verjaarsfeest van goede vriendin op een tijd dat er ook eten is, dus was de keuken thuis gesloten.

Op dinsdag een maaltijd met kip. Zelden eten we filet, eigenlijk altijd de hele kip, maar deze keer kipfilet met shiitake. Na het voorbereidende werk afgebakken in de airfryer. Gekozen voor 30 minuten op 160°. Kip moet door en door gaar zijn nietwaar. We aten er de aanbevolen witlofsalade bij en een paar stukjes brood. Erg lekkere combinatie.


Omdat vlees en vis vaak heel goed samengaan een flinke biologisch entrecote gebakken in de jus van de schol en opgediend met een sausje van ansjovis en zwarte olijven. Met gebakken aardappeltjes en een beetje witlofsalade die over was en wat tomatensalade. Dat was echt een geweldige keuze. Heel erg lekker. En dat sausje van ansjovis en zwarte olijven met wijn, echt heerlijk. Ik heb dat al voor het bakken van de entrecote opgezet met een schijfje boter en lekker lang laten pruttelen. Het kost meer dan een paar minuten om het genoeg te laten inkoken was mijn ervaring. Ook de aardappelen die eerder al gekookt waren in de magnetron een flinke tijd laten bakken in een beetje boter.


Intussen een apparaat gekocht en woensdag binnen gekregen om wafels te bakken. Heel veel groter ding dan ik dacht. Deze gekocht. Zonder extra platen voorlopig.
Natuurlijk de volgende dag wafels gebakken, in plaats van oliebollen die ik ooit in een ver verleden wel eens zelf bakte, maar waar ik nooit meer zelf aan begonnen ben nadat mijn moeder overleed die dat jarenlang deed voor ons :-).


Vele verschillende recepten gevonden, maar deze leek me het eenvoudigst om mee te beginnen. Even nog zonder de kersen en ze hoefden bij dit experiment ook niet warm te blijven. Leuk om te proberen maar erg lastig als je keukenweegschaal het net begeeft, je geen batterijtjes in huis hebt en je met een weeglepel verder moet. Een kleine hoeveelheid gemaakt om uit te proberen. In het nieuwe jaar maar verder experimenteren. En misschien ook wel nog platen er bij kopen. Dit recept, met bolletjes zo groot als een pingpongbal, was duidelijk niet bedoeld voor de grote platen die bij het apparaat geleverd waren. Wel erg lekker gelukkig.

Leuk, ook deze dag een fles champagne ontvangen gewonnen bij FoodTube.


Op de laatste avond van het jaar 2015 een salade met makreel gemaakt. Zonder wasabi in de dressing en alles ietsje minder, 2 flinke tomaten, 1 avocado, 1 kropje sla; wel de hoeveelheid makreel (kant en klaar gekocht), shiitake en kappertjes. Gerechten voor 2 personen zijn eigenlijk altijd teveel hier. Wel een lekker stukje desembrood er bij. Koffie met gekregen oliebolletjes toe. Een vriendin kwam in de middag met een zakje heerlijke oliebollen langs, dus toch nog typisch oudjaar-genieten. Geen gasten dus verder geen bijzondere hapjes om de avond door te komen :-).


Op de eerste dag van 2016 aten we nog een beetje salade met makreel en een broodje geitenkaas met nog een paar paddestoelen en geroosterde paprika. Ik had afbak-ciabattabroodjes. Voor 2 personen eerst één rode paprika in 4 stukken in 10 minuten op 200° geroosterd op de grillplaat in de airfryer. Na afkoelen in een plastic zakje velletjes eraf gehaald. Dan de sjalot en paddestoelen gebakken in de pan en terwijl de broodjes gebakken in de airfryer. De sla, plakken (oude) geitenkaas en stukken paprika lagen klaar. Zodra de broodjes gaar waren open gesneden, heet..., beetje olijfolie met oregano op iedere helft, plak kaas, rucola, 2 stukken paprika en paddestoelen op ieder broodje en dan weer een plak kaas. Broodje dicht, snel opeten, heerlijk! De kaas smelt een beetje op het hete broodje.

En op de laatste dag van deze blogweek maakte ik hutspot in de slowcooker. Maar dan wel met aardappelen. Grappig om verschillen in samenstelling te vinden op Google. 1.3 kilo aardappelen en 750g wortel/250g ui, 1.3 kilo aard. 800g wortel/200g ui, 1 kilo aard. 600g wortel/400g ui en zelfs dus 800g wortel en 800g ui op 1.3 kilo aardappelen. Zonder vocht, kopje water, 400 cc bouillon etc., wel voorkoken, niet voorkoken, eerst de spekjes bakken, eerst het vlees aanbraden, alles in één keer in de pot en hup. Tja, naar eigen inzicht dan maar.
Mijn hutspot: 390g wortel, 210g ui, klein gesneden en eerst in de pot. Dan 500g hamlap in blokjes gesneden en ingewreven met rash el hanout op de uien en wortel. Daarop 530g in blokjes gesneden aardappel. Flink peper en een snufje zout erop. Niets voorgekookt of gebakken dus. Glas water erbij en 8 uur op laag. Heerlijk. Het vlees zo goed als pulled porc geworden. De smaken van de kruiden heerlijk doorgetrokken. Goed eten.

En vandaag, zondag, iets met gehakt. Nog maar eens even nadenken dan.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten