zondag 15 november 2015

Soep, rijst, een ovenschotel uit de airfryer en weer een mooi lunch-diner met drie keer slowcooker.


Een rest van de 'romige aardappeltjes uit de oven' van zaterdag gemengd met zo'n 20 minuten gekookte boerenkool. Stamppot anders dus. Met de opgebakken rest van de gehaktrepen. Daarna i.v.m. voldoende groenten eten, een heerlijke salade van Romainesla met komkommer en een sausje van Griekse yoghurt, mayonaise, veel peper en een paar druppels Teriyaki saus. En toen een soepje gemaakt in de soepmaker van een eerder gemaakt hapje (2 flinke kastanjechampignons, ½ groene paprika, 3 eiwitten en wat tomatensaus samen gebakken), de rest van de Romaine-salade, wat extra kropsla en het bewaarde nat van een eerder geopend blikje zalm. Een prachtig gifgroen soepje met een lekkere vissmaak. Heerlijk apparaat. Maar..., voor de volgende dag of later.

Stamppot groene kool uit de snelkookpan. Evenveel aardappelen als kool. Eerst de aardappelen in stukjes onderin, beetje water, dan de fijngesneden kool erop. Beetje zout en peper en dan op stoom brengen. Na 8 minuten onder koude kraan afkoelen, stampen met wat boter en crème fraïche. Wij aten er grote plakken boerenham bij. De boter heb ik eerst gebruind, dat smaakt lekkerder.

Op dinsdag weer eens vis gegeten. Dat komt er te weinig van. We hebben geen viswinkel, dat is jammer. We aten zalm met geroosterde groenten met 6 gele wortelen, 1 rode ui, 1 bataat en 3 tenen knoflook en natuurlijk wat blaadjes en naaldjes van takjes tijm en rozemarijn. Biologisch of uit eigen tuin. De dille is wel zo goed als op, maar een takje heel fijn knippen i.p.v. de groene naaldjes geeft ook die lekkere smaak. Het venkelzaad heb ik even stuk gewreven in de vijzel. Geeft geur en extra smaak. Zelfs voor het bakken ruikt het al heerlijk. Na 10 minuten de zalm bij de groenten in de oven gezet. Met een paar lepels pure Griekse yoghurt op het bord echt heerlijk.

Afwisseling op tafel is leuk en geeft ook de meeste kans redelijk binnen te krijgen wat je aan voedingsstoffen nodig hebt denk ik. Er lagen nog kiploempia's van de poelier in de vriezer. In de voorraad altijd wel augurken, zilveruitjes, atjar, eieren. En rijst. Ik maakte nasi kuning in de rijstkoker. Wel santen en sereh, geen salam en pandan. De kunjit of kurkuma heb ik als poeder toegevoegd. Was lekker romig en smakelijk. Erbij zure groente, teriyaki, ketjap, sambal, seroendeng en een in reepjes gesneden omelet. Jammer genoeg net geen kroepoek in huis. Maar...., de laatste bataat met de snijmachine in heel dunne schijfjes gesneden en in de airfryer chips van gebakken. Altijd jammer dat dat zo moeizaam gaat. Eerst 10 minuten op 180°, tussendoor geschud, toen nog 8 minuten op 160°. Een flink aantal krokant maar ook een aantal niet echt gebakken. Moet dus volgende keer echt in één laag. En partner vond ze te zoet, tja.

De volgende dag werd een ovenschotel met aubergine en courgette in een schaaltje wat past onderin de airfryer. Ik heb 1 aubergine en 1 courgette gebruikt, wel met 2 eieren en 80 gr ham en 80 gr kaas verdeeld over de laagjes en laagje parmezaan bovenop. De halve hoeveelheid saus gemaakt van pommodore uit een fles, wel met een hele sjalot en 2 tenen knoflook en flink wat gescheurde blaadjes verse basilicum. Op 160° zo'n 20 minuten laten staan en toen even onder het folie gekeken. Folie eraf gehaald en nog 5 minuten laten bakken. Goed gelukt, lekker met een stukje brood. 

's Avonds nog even de soepmaker weer in werking gesteld en een onbenoembaar soepje gedraaid van restjes. Voor later. 


Tekening Rien Kroon
Vrijdag weer een late lunch-vroeg diner met oude vrienden.

Een hapje vooraf: olijfje, peppadews, paté, crackertje met een glas champagne.

Wortel-olijvensoep; gemaakt in de soepmachine. Net iets anders dan vorige keer. Met 300 gr winterwortel, 1 tomaat, 110 g kalamata-olijven in zonnebloemolie met oregano (zonder de olie). De bouillon van de parelhoen van vorige week erbij, 750 cc, en op de pureerstand. Een zeer smakelijke, caramelkleurige soep, lekker met een scheutje room en wat groene kruiden (peterselie en selderie fijngesneden). 

Als 2e gerechtje een romige eierragout. Wel goed gelukt deze keer. Toen ik het eerder eens maakte iets te plakkerig, nu heel smaakvol. In plaats van bouillonpoeder gewoon een scheutje maggi aroma erin gedaan. En de tomatenpuree vervangen door wat pomodoresaus uit een fles. 

Daarna eendenbouten uit de slowcooker. Het waren 4 bouten, 200 g Zeeuws spek, en verder een beetje op gevoel. Het blijft twijfelen of er zoveel bouillon bij moet, maar heb het wel gedaan. En ze waren heerlijk gaar en smakelijk na 9 uur op de lage stand. Ja toch Janneke en Maarten? Ook uit de slowcooker een kazige aardappelpuree. Na 6 uur op laag wat 250 cc melk met bij elkaar 100 g gemalen gruyère en oude kaas erdoor gestampt en nog een uur laten garen (geen kaas meer erop gedaan voor het serveren). Met een schaal kort gekookte haricots verts. 

De gang "Kaas"bestond uit een romige boerencamembert en een zachte Reblochon, beide rauwmelks. 


En als zoet nagerecht Walnoten Pie, gemaakt in de slowcooker. De hoeveelheden zijn omgezet vanuit een recept waarin cups worden gebruikt, vandaar soms beetje rare keuzes. 

Meng 130 gram volkorenmeel en 86 gram bloem, 4 eetlepels poedersuiker, snufje zout en ½ theelepel bakpoeder, doe daarna 160 gram koude boter in stukjes er door en voeg een voor een 2 eetlepels koud water toe. Maak een bal zonder verder te kneden en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg daarna op een met meel bestoven werkvlak uit tot de dikte van ½ centimeter. Bekleed  daarmee bodem en wanden van de met wat boter ingesmeerde pan van de slowcooker. Zet opzij.
Voor de vulling: meng 170 gram honing, 3 eiwitten, 1 eetlepel vanille-extract, 1 eetlepel bruine rum (werd tequila), 1 theelepel kaneel, 3 eetlepels maïzena met 375 gram grof gehakte walnoten. Lepel de vulling in de pot met deeg. Deksel er op en zet 4 uur op laag of 2½ uur op hoog.

Ik heb dit recept precies gevolgd en gekozen voor 4 uur op lage stand. Was iets droger dan ik had verwacht, maar verder goed gelukt. Volgende keer toch maar de helft doen, want..., wel lekker maar ook wel wat veel. Gelukkig wilden de gasten een paar stukken meenemen. 

De wijnen na de Champagne: een Chablis 2014, een Pommard premier cru uit de Bourgogne 2006, uit de Bordeaux een Haut Medoc grand cru classé 2006 en tenslotte een dessertwijn, Mc William's Morning Light 2008 uit Australië. En voor de liefhebbers nog een drankje bij de koffie.


Zaterdag restjes dag. Laat in de middag een crackertje met paté. Verder een hapje ragout, wat opgebakken puree (lekker met een korstje), wat in eigen vet opgewarmde eend en in de magnetron gewarmde boontjes. Prima maal voorafgaand aan een bezoek aan een klassiek concert.

Intussen staat mijn recensie over het kookboek Huisgemaakt van Angela Prins, hier op Hebban Culinair. Met 2 leuke recepten erin.

En vandaag, zondag, brengen we een bezoek aan Rotterdam omdat er een boek wordt gepresenteerd over Het Groot Niet Te Vermijden waar we nauw mee te maken hebben. Eten? Nog geen idee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten