zondag 28 juni 2015

Nieuwe kruidentuin, asperges-, broccoli- en aardappel-anders zonder pakjes, verschillende vleesgerechten.

Na het uitgebreide diner bij de vrienden op zaterdag, een rustige dag wat betreft eten dus ook rust in de keuken, beetje gehaktsaus met Zeeuwse Vlegel en een salade van komkommer met rucola. Maar wel een lekker voorgerecht gemaakt, guacamole met een crackertje en nog wat zwarte olijven. Wel ongeveer zoals beschreven, maar met verse koriander uit de nieuwe "kruidentuin".
In die kruidentuin staan nu: krul- en platte peterselie, selderie, tijm, rozemarijn, oregano, dille, dragon, lavas, koriander, munt en bieslook. In de oude bak nog volop knoflook-bieslook en marjolein plus een gigantische bos tijm en in potten basilicum, sali en laurier. Overal verspreid in de tuin vind je citroenmelisse. Iemand nog citroenthee? Als het eindelijk weer echt warm wil worden, heerlijk om gezonde ijsthee mee te maken.

Helemaal niet zo, maar wel zoiets. Groene asperges met kokos-rendangsaus. Ooit, weet even niet meer wanneer, heb ik Sajoer lodeh gemaakt. De saus die over was is destijds ingevroren en nu ontdooid. Met eerst 6 minuten gekookte en daarna in sesamolie met een scheutje teriyaki-saus in de wok rondom bruin gebakken eieren en zilvervliesrijst met een scheut ketjap. Leuke en lekkere manier om asperges klaar te maken en te eten. Ik dronk er een glas rosé bij.


De broccoli was aan de beurt en gewoon koken is saai :-). Dus op zoek naar recepten 'broccoli-anders'. Omdat ik al besloten had om deze gevulde aardappelen te maken, een bijpassend broccoli recept met een vleug citroen en amandelen. Met een heel kort gebakken varkensoestertje van onze beroemde natuurfreak erg lekker samen. De gevulde aardappels zijn een beetje anders geworden. De aardappels die nog in huis waren vond ik te klein. Ik heb er een paar eerst in de schil 10 minuten in de magnetron gegaard. Daarna de velletjes verwijderd en geprakt met naar verhouding crème fraîche, bosui, boter en zachte kaas. Toen 3 ovenbakjes gevuld die in de airfryer pasten. Ongeveer 9 minuten op 180° na voorverwarmen. Per persoon één bakje was genoeg. De broccoli, gestoomd en door de boter-amandel-citroensaus gehusseld, smaakte heerlijk.

Ratatouille. Altijd heerlijk. Deze keer gemakkelijk uit de oven. Met verschillende kleuren en smaken wilde tomaatjes, een rode in plaats van gele paprika en zonder aubergine, niet in huis. Wel wat meer rode ui gebruikt. Met een geroosterde entrecote uit de airfryer (niet dat gerecht, alleen opgezocht voor tijdsduur en graden) en pompoenpitten-breekbrood van Zonnemaire even 5 minuten mee gebakken in de hete oven. Leuk recept voor die entrecote, maar 10 minuten op 185 graden is echt veel te lang. Droog vlees, jammer. Volgende keer dus niet langer dan een minuut of 3 à 4. Verder een heerlijke maaltijd. De ratatouille op deze manier is zeker een aanrader.

Voor de volgende dag, donderdag, in de soepmaker een soepje gemaakt van gekookte en ongekookte resten groenten, steeltjes van broccoli, stukjes groene asperge, en uit de diepvries gehaalde paddenstoelen-bouillon. De soep na het "koken" in de machine afgemaakt met de rest van de ratatouille en de 'puree' uit het bakje gevulde aardappel met de handmatig-knop. Ik moest al om ongeveer 16.30 uur naar Amsterdam, dus soep voor de ander voor later op de avond. Wel voor vertrek even een heerlijke kroket gemaakt in de airfryer gegeten met een maïsboterham.

Op vrijdag weer een goed stukje vlees, gegrilde ribkarbonade met honing en mosterdmarinade. Gegrild in de airfryer op de grillplaat. Voorverwarmd op 180° en 8 minuten gebakken. Tegen het spatten wel de vlamverdeler op de gemarineerde karbonades gelegd en die na 3 minuten er af gehaald, geen rook, heerlijk mals sappig vlees. Smakelijk met een tomatensalade met klein gesneden verse knoflookstengel en wat gescheurde dragon uit de kruidenbak, een beetje rucola met olie en peper en gekookte aardappeltjes. Beetje eerder bewaarde jus is altijd handig.


En in het najaar ga ik vast zelf knoflook planten, want die verse bollen en stelen zijn erg lekker.

Zaterdag visitedag. Begonnen met het heerlijke soepje van donderdag met kleine breekbroodjes. Daarna een lamshammetje van onze boer. Het recept gekopieerd:

1 teentje knoflook
1 takje peterselie
80 gr groene olijven zonder pit
80 gr zwarte olijven zonder pit
1 eetlepel kappertjes
1 eetlepel groene pesto
2 dl olijfolie + olie voor het bestrijken
4 ansjovisfilets
1 eetlepel citroensap
1 lamsbout zonder bot van ± 700 gr
zout, peper 

Pel de knoflook.
Was de peterselie.
Hak de olijven, de knoflook, de peterselie en de kappertjes en pureer ze met de pesto in een keukenmachine fijn.
Voeg, terwijl de keukenmachine zachtjes draait, in een dunne straal 1 dl olijfolie toe.
Voeg de ansjovisfilets en het citroensap toe en draai het geheel tot een smeuïge massa.
Snijd de lamsbout open, vul hem met de olijventapenade en bind hem dicht.
Bestrijk de lamsbout met olijfolie en bestrooi hem met zout en peper.
Verhit de rest van de olijfolie in een braadpan, braad de lamsbout op hoog vuur lichtbruin en laat hem afgedekt op laag vuur in ± 70 minuten gaar worden. 

Ik had geen pesto in huis, maar met een extra gekonfijte teen knoflook en de olie uit het bakje olijven werd het een heerlijke tapenade.
Lamsham mag iets korter dan lamsbout en ik heb de kerntemperatuur van 58° aangehouden en hem na aanbraden op het vuur in de op 200° voorverwarmde oven op 170° gezet. Na ongeveer 35 minuten een heerlijk roze ham.

Ik had weer eens een Streekbox besteld. Eén van de recepten was Mexicaanse Corn-chips-salade. Kidneybonen en maïs uit een potje laten uitlekken, rode paprika in stukjes, een gesneden lente-uitje, dit allemaal mengen met sla, omdat er geen ijsbergsla bij was heb ik Romainesla gebruikt wat nog in huis was, bestrooien met geraspte kaas, knoflooktenen fijngesneden en gemengd met zure room samen met een beetje komijn en cayennepeper er over verdeeld. Origineel moest er ook nog gehakt worden gebruikt, maar ik wenste een andere combinatie.
Eten met de meegeleverde corn-chips dus en een stuk desembrood.

Na het diner is de vraag Fromage ou Dessert en het antwoord Fromage ét Dessert. Een paar rauwmelkse kazen gehaald bij onze prima kaasboer en een appelcrumble gebakken en geserveerd bij de koffie. Op 160° zo'n 25 minuten in de airfryer na voorverwarmen.

Met later op de avond nog een glaasje whiskey een leuk en gezellig diner. En vandaag, zondag, uitgebreid laat ontbijt met de visite en vanavond een stukje lam met wat Mexicaanse salade want dan weer samen.

Op Hebban komende dinsdag weer een nieuw verhaaltje over een kookboek.









Geen opmerkingen:

Een reactie posten