zondag 17 mei 2015

Rode bietjes, bieflapjes en een eindeloze stroom (gratis) recepten.

Iets met gekookte bietjes en slagroom werd vorige zondag deze heerlijke rode bietentaart met geitenkaas. Gebakken op de bodem van de airfryer op 180° ongeveer een kwartier.  Er bij een groene salade. En voor de vleesliefhebber een saucijs. Daar waren er 4 van gebakken, dus de volgende dag opnieuw en een maaltijd van verschillende resten zoals gebakken bio-aardappeltjes, sla met stukjes mango en avocado, wat geroosterd brood en een mozzarella - mayonaisesmeerseltje met veel peper.


Omdat de rode bietentaart maar voor de helft op was, moest daar de rest van worden gegeten. Daarbij een salade met paksoi. Een halve struik paksoi, niet alleen het groen, en nog één flinke biet uit de koelkast gemengd met wat fijngesneden rode ui gehusseld met frambozenazijn en wat tonijn uit een blikje, maakten een lekkere salade voor twee. En deze keer een toetje omdat het fruit op moest. Ik heb dadelstroop gebruikt in plaats van honing. En in plaats van yoghurt gebruik gemaakt van zure room. Vooral laten intrekken, heerlijk!

In verband met Hemelvaartsdag kwam de bestelling van de biowinkel een dag eerder binnen, dus ook een dag eerder weer nieuwe spullen in huis. Maar de oerkomkommer die er nog lag moest eerst. Klaargemaakt met saus van zure room met verse knoflook, net binnen, en veel peper. Verder een restje bietensalade van de dag er voor, nog één saucijs voor de echte vleeseter en een paar gekookte aardappeltjes.

Hemelvaart. We hebben er niets mee, alleen werd het vroeger als een soort zondag beschouwd en tegenwoordig als een werkdag voor verbouwende buren. Tja.

De salade van deze dag is geïnspireerd op dit recept, maar bestond uit rucola, in de pan geroosterde pecannoten en een dressing van sap van een halve sinaasappel, wat walnotenolie, een scheutje agavesiroop en peper. Verder nog wat komkommer van de vorige dag en gebakken aardappels. En, bijzonder, een crème van mascarpone en avocado met Hollandse garnalen in plaats van zalm. Zoals op de foto te zien, apart geserveerd.


Verder heb ik de dag vooral besteed aan het uitzoeken van leuke, mooie, evenwichtige maaltijden voor volgende week als we 5 dagen onze Franse vrienden over de vloer hebben. En dan gaat het dus om zowel lunch als diner :-). Volgende blog de linkjes.

Deze week kwam ik deze site tegen, gratis receptenboekjes, leuk voor de mensen die Engels kunnen lezen (of Google of een vertaalprogramma of app kunnen inzetten om te vertalen) en een slowcooker hebben. Met alle boekjes die ik op Amazon US (daar heb ik nou eenmaal een account) gratis download voor mijn Kindle applicatie op iPad en MacBookPro, een onvoorstelbare hoeveelheid recepten. Het lijkt wel of er toch nog steeds nieuwe bedacht kunnen worden, want er verschijnen toch ook steeds weer nieuwe kookboeken zoals te zien op Hebban Culinair.

Goed, dan de bieflapjes. Ik was vergeten of het op de suddervlees- of biefstukmanier moet worden klaargemaakt, dus google-zoeken. Deze site geeft advies, ook over andere rundvleessoorten. En ik maakte ze op deze manier. Venkelzaad was niet in huis, een beetje karwijzaad als vervanging werkte ook. En omdat we tijdelijk in huis even geen alcohol gebruiken, is een fles rode wijn open maken alleen voor een scheutje in de jus ook overdreven nietwaar. Maar een scheut uit de open fles Griekse cognac, maakte de smaak wel af :-). We aten er een salade bij van Lollo Bionda met een dressing van sinaasappelsap, dragonmosterd en walnotenolie en een in de magnetron gepofte aardappel.

Ook las ik deze week van alles over kokosolie en daarmee samenhangend ook over het Low Carb dieet. Ik ben niet van de diëten, ik ben er van overtuigd dat alles wat niet past in je leven, zoals bijvoorbeeld geen brood of aardappels of pasta meer eten, uiteindelijk zal mislukken omdat je na het afvallen net zo hard (of harder) weer gaat aankomen. Maar het gebruik van sommige voedingsmiddelen in plaats van anderen, kost (mij) geen moeite en levert misschien wel wat op. Kokosolie is zo'n keuze die ik met gemak maak in plaats van boter of andere olie, maar niet voor alles. De bieflapjes heb ik in een klontje roomboter gebakken, omdat ik dat lekkerder vind smaken. Ook is het niet moeilijk om oersuiker, palmsuiker of kokosbloesemsuiker te gebruiken in plaats van gewone kristalsuiker. Maar het fanatiek ontlopen van alle producten waar suiker in is verwerkt, gaat me dan weer te ver. Ach ja, voeding, het weet wat in deze tijd.

De al wel ontdooide maar nog niet gebakken bieflap is gebruikt voor een roerbakschotel met broccoli, gember en knoflook. Iets minder bloem had gemogen, of misschien iets meer vloeistof. Het was lekker maar een beetje plakkerig.


Eindelijk de soepmaker weer eens gebruikt. De stelen van de broccoli in kleine stukjes met flink wat Lollo Bionde en een rest rucola er in gedaan. Een restje van de dressing van de salade bij de bieflapjes en het schraapsel uit de roerbak-wok met water als bouillon gebruikt. Na het gewone 23 minuten programma op de handmatige stand nog even de rest gare couscous er door gewerkt en daarna met nog wat stukjes vlees er bij in de pan, want de soep was voor de andere dag.

En vandaag, zondag, dus een soepje en iets met wortelen en bleekselderij. Geen nieuwe stukken op Hebban, de blogs Heerlijke kaasgerechten en Koken in de magnetron zijn op dit moment nog beiden te lezen onder Uitgelicht Blogposts.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten