zondag 8 maart 2015

Crockpot er bij kopen? Wie weet deze met 2 kleine potten te vinden voor me?

Deze week waren we grotendeels weer met twee personen voor de maaltijden. Omdat er een grote maat slowcooker in de keuken staat, vroeg ik me af of het niet fijn zou zijn om er een kleinere bij te kopen. Probleem is dan wel een beetje waar je al die spullen neer moet zetten. De ruimte is flink, maar niet eindeloos natuurlijk. Wat ik wel een heel aantrekkelijk ding vind staat op onderstaande foto. Ik kan alleen niet goed ontdekken waar ik zoiets zou kunnen aanschaffen. Blijkbaar is het een merk wat verkocht wordt via Sligro.
De foto is door Astrid Harting geplaatst in de Facebookgroep De Slowcookers.



In de crockpot deze week een lamsbout klaargemaakt. Recepten gezocht en uiteindelijk zelf een keuze gemaakt.

Lamsbout zonder been, ongeveer 700 gram, met peper en beetje zout even aangebraden in boter. 3 wortels, 5 kleine uien, 4 tenen knoflook, 1 kleine bataat in stukken gesneden onderin de pot. Daarop de bout. Een paar takjes rozemarijn en tijm en een laurierblaadje, allemaal vers uit de kruidentuin, toegevoegd. 500 cc bouillon er bij en dat 9 uur laten stoven op de lage temperatuur. Ietsje scherpere smaak had gemogen maar wat is dat heerlijk zachte vlees toch lekker. We aten het met een stukje brood om lekker te soppen.

En later in de week is opnieuw de slowcooker gebruikt om gevulde paprika's te maken. Dit was een recept uit een via Amazon gratis binnen gehaald boek Sensational Slow Cooking for Two van Roselyn Heart. Zie blog van vorige week, 1 maart 2015.

Met couscous gevulde paprika's.
De paprika's ontdoen van hun top en voorzichtig zaden verwijderen. In een pan 125 gr. gehakt 5 minuten bakken met 40 gr. gesneden ui en 1 in stukjes gehakte teen knoflook. Dan een flinke scheut tomatensaus toevoegen, ¼ theelepel zout, ¼ theelepel komijn, ⅛ theelepel kaneel en naar smaak gemalen rode peper. Als laatste er 60 gr. droge couscous door roeren. Vul met dit mengsel de paprika's. Zet ze in de slowcooker en laat er een dun laagje water inlopen (120 cc). 4 uur smoren op de lage temperatuur. Bij het opdienen bestrooien met fijngehakte koriander en geroosterde pijnboompitten. 



Bij mij ging het mis met de bodem. Ik heb daarom de paprika's op het afgesneden kapje in de pot gezet en het laagje water miniem gehouden. Dat heeft prima gewerkt. Nu nog leren zo'n paprika leeg te halen zonder dat de bodem er uit gaat :-). Ze waren overigens heerlijk.

Verder aten we ook nog een in de grote oven klaargemaakte rode zalmforel naar een recept van Onno Kleyn. Eén grote zalmforel met 2 personen is genoeg dus de hoeveelheden zijn aangepast. Verder heb ik gekozen voor room in plaats van crème fraîche omdat die ook al verwerkt was in de er bij geserveerde spitskoolsalade met noten en rozijnen want er was geen yoghurt in huis. Met in de magnetron gestoomde bio baby aardappeltjes een mooie combinatie.


Van de visresten en het schraapsel uit de ovenschaal, ik maak dat dan los met wat heet water en doe het bij de resten en graten in de pan, heb ik in zo'n 20 minuten een bouillon getrokken. Terwijl de bouillon nog wam was wat zeekraal er in gedaan. Een soepje voor de andere dag. De baby aardappeltjes zijn ook heerlijk om de andere dag op te bakken want natuurlijk teveel voor 2 personen :-). Met de rest van de groene paprika uit de crockpot, die groene was het grootst, opgebakken in een pannetje op het gas, waren we weer tevreden op zaterdag.

De airfryer is alleen gebruikt om een voorgebakken brood in af te bakken. Soep bestond deze week uit het trekken van bouillon en het vullen daarvan met zeekraal. Eenvoudig, geen machine voor nodig. En eerder in de week een pan hutspot met een in de airfryer gebakken entrecote. Ach ja.

En vandaag; uit eten bij (stief)dochter en schoonzoon. Afwachten dus... Maar, koken kunnen ze daar ook hoor!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten